انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
انحصار وراثت ایرانیان مقیم خارج از کشور
همان طور که گفتیم بعد از فوت فرد،ورثه و یا فردی که دارای وصیت نامه است از طریق یک گواهی صادره مشخص میشود که اصطلاحا به ان گواهی ، انحصار وراثت گفته می شود . انحصار وراثت ایرانیان مقیم خارج ازکشور مانند انحصار وراثت ایرانیان داخل انجام میشود و تفاوتی از این نظر ندارد. اصطلاح انحصار وراثت ایرانیان خارج ازکشور زمانی به کار می رود که فرد در خارج فوت کرده و ورثه وی درایران هستند و یا فرد درایران فوت کرده و ورثه وی در خارج ازایران زندگی می کنند .و قاعدتا برای انجام تمام امور مالی فرد متوفی ازجمله انتقال مالکیت ،تراکنش های مالی،فروش و….مستلزم دریافت گواهی انحصار وراثت است
احوال شخصیه به چه معناست ؟
احوال شخصیه در واقع به مجموع صفات یک انسان که به اعتبار ان دارای حق و حقوقی می گردد گفته میشود و احوال شخصیه قابل تقویم به پول نیست و همواره اثار حقوقی برای فرد دراجتماع به همراه دارد .یعنی فرد با تابعیت ایرانی درهرکشوری که زندگی کند تابع قانون ایران است که به این موضوع اصطلاحا احوال شخصیه گفته می شود .و قوانین موبوط مربوط به ارث نیز مانند طلاق از احوال شخصیه محسوب می شود .
بر اساس ماده ۶ قانون مدنی، قوانین مربوط به احوال شخصیه، از قبیل نکاح و طلاق، اهلیت اشخاص و ارث، در مورد تمامی اتباع ایران، ولو این که مقیم در خارجه باشند، قابل اجرا خواهد بود
و وفق ماده ۷ قانون مدنی: اتباع خارجه مقیم در خاک ایران، از حیث مسایل مربوطه به احوال شخصیه و اهلیت خود و نیز از حیث حقوق ارثیه، در حدود معاهدات، مطیع قوانین و مقررات دولت متبوع خود خواهند بود.
مدارک مورد نیاز انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
گواهی فوت متوفی
کارت ملی و شناسنامه متوفی
کارت ملی و شناسنامه ورثه (اکر موجود نباشدمی توان از ثبت احوال استعلام نمود )
عقدنامه (درصورت متاهل بودن متوفی)
استشهادیه
وصیت نامه (درصورت بودن )
وکالت نامه وکیل دادگستری
مراحل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
۱_اخذ گواهی فوت اولین گام برای شروع انحصار وراثت است و ورثه یا وکیل دادگستری می تواند با مراجعه به سازمان ثبت احوال نسبت به دریافت گواهی فوت اقدام نماید.و اگر فرد درخارج ازکشور فوت نموده باشد متقاضی باید به سفارت یا کنسولگری ایران درکشوری که فرد فوت کرده مراجعه نموده و مدارک مورد نیاز برای ثبت فوت شامل اصل شناسنامه و کارت ملی و اصل مدرک خارجی مربوط به فوت را ارائه نماید که پس از تایید سفارت یا کنسولگری ، فوت فرد در سیستم ثبت احوال ایران نیز ثبت می شود و می توان نسبت به اخذ گواهی فوت اقدام کرد .
۲_اخذ برگ استشهادیه محضری از دفترخانه اسناد رسمی که در این مرحله سه نفر از شهود که ورثه متوفی را می شناسند با مدارک شناسایی خود به دفترخانه مراجعه نموده و با پر کردن و امضاء استشهادیه گواهی می دهند که ورثه حاضر ،افراد درج شده در متن می باشند و متوفی ورثه دیگری ندارد .و سردفتر نیز امضاء شهود را تصدیق و گواهی می نماید.
۳_مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست که دراین مرحله متقاضی یا وکیل وی نسبت به ثبت دادخواست انحصار وراثت با ارائه مدارک گفته شده اقدام نماید.
۴_پس از ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف و بررسی مدارک اگر متوفی دارای اموال بیش از ۵۰ میلیون تومان (نامحدود) بود گواهی انحصاروراثت نامحدود صادرمی گردد و اگر متوفی دارای اموال کمتر از ۵۰ میلیون تومان(محدود) بود گواهی انحصار وراثت محدود صادر می شود در واقع تفاوت این دودر مدت زمان اگهی و تحویل گواهی است .
نکته:چنانچه متوفی قبل سال ۱۳۹۵ فوت شده باشد اخذ اظهارنامه مالیات برارث نیز اجباری است و باید جزء مدارک دادخواست ضمیمه گردد.
روش های وکالت انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
برای اخذ وکالت از ایرانیان مقیم خارج از کشور دوراه وجود دارد .
سامانه میخکی :که این سامانه از سال ۱۳۹۵ به منظور ارائه خدمات کنسولی و حقوقی ایرانیان مقیم خارج از کشور راه اندازی شده است که ابتدا باید دراین سامانه ثبت نام نموده و پس نوع وکالت را مشخص کرده که پس از احراز هویت و تایید مدارک ،وکیل دادگستری می تواند پرونده انحصار وراثت را شروع کند .
سامانه ثنا(قوه قضاییه):برای وکالت دادن از این طریق باید ابتدا در سامانه عدل ایران ثبت نام نموده و پس از وارد نمودن اطلاعات هویتی و تایید ان با هماهنگی وکیل دادگستری می توانید از طریق همین سامانه و در کمترین زمان ممکن برای انحصار وراثت، وکالت دهید که پس از اخذ وکالت ،وکیل دادگستری می تواند پرونده انحصار وراثت را اغاز کند.
وکیل متخصص انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
از انجا که امکان حضور وراث و اخذ گواهی انحصار وراثت برای ایرانیان مقیم خارج از کشور مستلزم صرف وقت و هزینه بسیار و بعضا شاید مقرون به صرفه نباشد و با توجه به اینکه این اخذ گواهی چندین مرحله طبق توضیحات گفته شده داردوبا توجه به قواعد و مقررات پیچیده مریوط به ارث بهتر است از وکیل متخصص استفاده شود که حصول نتیجه را سهل تر کند . لذا چنانچه گروه حقوقی وکلای ندای حق وکیل شما باشد نیازی به حضور شما درهیچ مرحله ای نیست وبا دادن وکالت از طریق یکی از دو روش میخکی و ثنا ، وکیل انحصار وراثت تمام مراحل را به طور دقیق انجام می دهند به طوری که درگیردردسرها و حواشی کار اداری ان هم نشوید . باکارشناس حقوقی ما از طریق واتساپ در ارتباط باشید .