بر مبنای قانون حمایت خانواده رسیدگی به انواع دعاوی خانواده در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد. دادگاه خانواده با حضور یک نفر قاضی به عنوان رئیس دادگاه و یک نفر قاضی زن مشاور تشکیل می شود. سراسر قانون مدنی ایران در بردارنده موضوعات حقوقی مرتبط با حقوق خانواده است. بسیاری از دعاوی حقوقی خانوادگی ناشی از ازدواج زوجین می باشد.
اگر مایل به دریافت مشاوره حقوقی رایگان و تخصصی از وکیل خانواده مجرب در تهران می باشید، با شماره ثابت زیر تماس بگیرید و یا به شماره واتساپ پیام ارسال کنید تا وکلای گروه حقوقی ندای حق شما را راهنمایی کنند.
تماس با کارشناسان ندای حق
برخی از مهمترین انواع دعاوی خانوادگی ناشی از ازدواج، شامل دعوای مطالبه مهریه، مطالبه نفقه، مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت و دعوای حضانت فرزندان مشترک می باشد. در این نوشتار ضمن مرور قوانین و مقررات موجود در زمینه حقوق خانواده، برخی از مهمترین و رایج ترین دعاوی خانوادگی که در دادگاه خانواده مورد رسیدگی قرار می گیرد را مورد بررسی قرار می دهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
انواع دعاوی خانواده چیست؟
لیست انواع دعاوی خانواده که مطابق با ماده 4 قانون حمایت خانواده، رسیدگی به آن ها در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد عبارتند از:
- نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن
- نکاح موقت، دائم و اذن در نکاح
- شروط ضمن عقد نکاح
- ازدواج مجدد
- اثبات نسب
- استرداد جهیزیه
- نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت
- تمکین و نشوز
- اثبات واقعه نکاح
- اذن در ازدواج
- الزام به تمکین
- تنفقیذ طلاق
- مهریه در عقد دائم و موقت
- حضانت و نفقه فرزندان بعد از طلاق
- طلاق به درخواست مرد یا زن، رجوع، فسخ نکاح و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن
- رشد، حجر و رفع آن
- ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به امین و ناظر اموال محجورین و وصایت در امور مربوط به آن.
- نفقه اقارب
- امور مربوط به غایب مفقودالاثر
- سرپرستی کودکان بی سرپرست
- اهدای جنین
- تغییر جنسیت
اکنون به بررسی برخی از مهمترین دعاوی خانوادگی خواهیم پرداخت که در دادگاه خانواده مورد رسیدگی قرار می گیرند.
اگر در خارج از ایران ساکن می باشید، پیشنهاد می کنیم مقاله دعاوی خانواده ایرانیان خارج از کشور را مطالعه کنید.
دعوای طلاق و انواع آن
یکی از مهمترین دعاوی خانوادگی که طرح آن رایج است، دعوای طلاق می باشد. به طور کلی رسیدگی انجام هرگونه طلاق و جدایی در زندگی زناشویی، مستلزم صدور «گواهی عدم امکان سازش» توسط دادگاه خانواده است. دعوای طلاق ممکن است به صورت توافقی یا غیر توافقی مطرح گردد.
طلاق توافقی
یکی از انواع دعاوی خانواده رایج، طلاق به صورت توافقی است. دعوای طلاق هنگامی توافقی است که با توافق و رضایت زوجین مطرح شود. برای پیگیری دعوای طلاق توافقی باید یک توافقنامه میان زوجین تنظیم و امضاء شود که در آن نسبت به موضوعات حقوقی مربوط طلاق توافق شود. برخی از مهمترین موضوعاتی که می بایست در توافقنامه طلاق توافقی در خصوص آن تعیین تکلیف شود عبارت از موارد زیر است:
- حقوق مالی زوجین و شیوه پرداخت آن، از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل ایام زوجیت، استرداد جهیزیه و … .
- حضانت فرزندان مشترک و نفقه مربوط به آنان؛ یکی دیگر از موضوعات مهمی که زوجین باید در طلاق توافقی در خصوص آن تعیین تکلیف نمایند، حضانت فرزندان مشترک است. آنان همچنین باید در خصوص ملاقات با فرزند مشترک نیز تعیین تکلیف نمایند.
جهت همکاری با بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران به لینک وکیل طلاق توافقی مراجعه کنید.
دادگاه خانواده پس از تشکیل جلسه دادرسی و بررسی موضوع، در خصوص دعوای طلاق توافقی تعیین تکلیف می نماید. چنانچه برای طلاق زوجین منع قانونی وجود نداشته باشد، پس از اعلام ختم دادرسی، دادگاه خانواده گواهی عدم امکان سازش را صادر می کند. پس از صدور گواهی عدم امکان سازش و ابلاغ آن، زوجین سه ماه فرصت دارند تا در یکی از دفترخانه های رسمی ثبت طلاق حضور پیدا کرده و صیغه طلاق را جاری سازند.
طلاق به درخواست مرد
در مواردی که دعوای طلاق به درخواست یکی از زوجین مطرح می گردد، طلاق اصطلاحاً غیر توافقی خواهد بود. در واقع طلاق غیر توافقی با درخواست زوج به عنوان خواهان مطرح می گردد. همسری که موافق با وقوع طلاق و جدایی نیست، به عنوان خوانده دعوی تعیین می شود.
با توجه به این که یکی از زوجین در دعوای طلاق غیر توافقی، راضی به وقوع جدایی نیست، معمولاً رسیدگی به دعوای طلاق غیر توافقی بیشتر از رسیدگی به دعوای طلاق توافقی به طول می انجامد. البته زمانی که خواهان دعوای طلاق زوج باشد باید کلیه حقوق مالی زوجه را نیز پرداخت نماید یا اگر قادر به پرداخت به صورت یکجا نیست دادخواست اعسار وپرداخت حقوق مالی به صورت اقساط را به دادگاه ارائه نماید.
برای آگاهی کامل از شرایط، مدارک، هزینه ها و نمونه دادخواست طلاق از طرف مرد به لینک طلاق از طرف مرد مراجعه کنید.
طلاق به درخواست زن
طلاق به درخواست زن یکی از از انواع دعاوی خانوادگی می باشد. به طور کلی طلاق، حقی یکجانبه است که انجام آن در اختیار شوهر قرار دارد. البته دعوای طلاق ممکن است به درخواست زن نیز مطرح شود. در این صورت زوجه یا وکیل او می بایست دادخواست طلاق را تنظیم کرده و آن را در دادگاه خانواده پیگیری کند.
چنانچه هر یک از زوجین بخواهد دعوای طلاق را به صورت غیر توافقی مطرح نماید، باید مطابق با قانون مدنی و قانون حمایت خانواده، وجود عسر و حرج در زندگی زناشویی را اعلام نماید. منظور از عسر و حرج دشواری زندگی است که در مواردی مثل معتاد بودن همسر، وجود اختلالات روانی و جسمی و خیانت ،… محقق می گردد.
برای آگاهی کامل از شرایط، مدارک، هزینه ها و نمونه دادخواست طلاق از طرف مرد به لینک طلاق از طرف زن مراجعه کنید.
در صورتی که همسر به بیمار جسمانی یا روانی خاصی مبتلا باشد که به دلیل واگیردار بودن یا خطرناک بودن، ادامه زندگی زناشویی را برای همسر او غیر ممکن سازد.
• چنانچه همسر معتاد به مواد مخدر باشد به گونه ای که ادامه زندگی زناشویی را با اختلال مواجه کند.
• در صورتی که یکی از زوجین به مجازات بیش از 5 سال حبس محکوم شده باشد.
• به طور کلی چنانچه هر شرایط دیگری که موجب عسر و حرج همسر شود، می تواند به عنوان دلیل برای پیگیری دعوای غیر توافقی مورد استناد قرار گیرد. که درصورت اثبات در محکمه با طلاق زن موافقت می شود.
طلاق غیابی
طلاق غیابی نوعی از طلاق است که در شرایط خاص و زمانی که یکی از زوجین به هر دلیلی در دسترس نباشد و امکان حضور در جلسات دادگاه را نداشته باشد، به درخواست طرف حاضر در دادگاه انجام می گیرد. این عدم حضور میتواند به دلایل مختلفی از جمله مفقودالاثر شدن، غیبت طولانی، حبس ابد، بیماری روانی و یا عدم تمایل به حضور در جلسات دادگاه باشد.
در این روش، پس از ارائه درخواست طلاق غیابی و بررسی مدارک توسط دادگاه، جلسه ای برای رسیدگی به موضوع تشکیل می شود و قاضی با بررسی شرایط و دلایل ارائه شده و در صورت احراز شرایط، حکم طلاق غیابی را صادر میکند.
اگر یکی از زوجین جهت رسیدگی به پرونده طلاق در دادگاه حاضر نشود، می توان با شرایطی، درخواست طلاق غیابی دارد. برای آشنایی با شرایط و مراحل طلاق غیابی به صفحه طلاق غیابی مراجعه کنید.
طلاق با داشتن حق طلاق
در عقدنامه های رسمی، حق طلاق به طور پیش فرض به مرد تعلق دارد. اما زن می تواند در زمان عقد یا در طول زندگی مشترک، با توافق و رضایت شوهر، حق طلاق را از او دریافت کند. این کار از طریق تنظیم یک وکالت نامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی انجام می شود. اگر قصد دارید اطلاعات جامعی را در مورد طرح دعوای طلاق با داشتن حق طلاق بدانید، به لینک طلاق با داشتن حق طلاق مراجعه کنید.
تنفیذ طلاق
یکی از انواع دعاوی خانواده تنفیذ طلاق خارجی است. سابقا حکم طلاق های صادره درخارج ازکشور نیازی به تنفیذ در دادگاهها و مراجع قضایی ایران نداشت و چنانچه زوجین به صورت توافقی یا یکطرفه اقدام به طلاق نموده ومراحل را طی میکردند و پس صدورحکم طلاق صیغه شرعی نیز خوانده وانجام می شد و دیگر نیازی به مطرح شدن موضوع در دادگاههای خانواده ایران نبود اما با توجه به ماده 6 قانون مدنی و تغییرات قوانین در حوزه خانواده، اراء صادره از دادگاههای خارجی ابتدا باید مورد تایید کنسولگری یا سفارت کشور محل اقامت برسد.
اگر قصد دارید از جزئیات تنفیذ طلاق و نحوه درخواست دادرسی در مورد آن آشنا شوید روی لینک تنفیذ طلاق کلیک کنید.
پس از تایید وزارت امورخارجه درایران و ترجمه رسمی آن، بعد از تایید و تنفیذ طلاق در دادگاه های خانواده ایران، نسبت به ثبت ان در دفترخانه اقدام نمایند. اگر این شرایط رعایت نشود حکم طلاق صادره از دادگاه های خارجی واجد اثر قانونی نخواهد بود.
اجرت المثل ایام زوجیت
دعوای اجرت المثل ایام زوجیت هنگامی اقامه می شود که زن، دستمزد خدماتی را که در خانه شوهر برای او انجام داده است مطالبه کند. آشپزی، نظافت، خیاطی و … همه از جمله اموری به شمار می روند که زن می تواند اجرت المثل مربوط به انجام آن را از شوهر خود دریافت نماید. شایان توجه است که زوجه تنها در صورتی می تواند اجرت المثل را مطالبه کند که شوهر نتواند ثابت نماید او، این امور را به صورت تبرئی یا رایگان انجام داده است.
برای آگاهی از جزئیات بیشتر در مورد دعوای اجرت المثل، به لینک اجرت المثل ایام زوجیت مراجعه کنید.
استرداد جهیزیه
یکی دیگر از انواع دعاوی خانوادگی، استرداد جهیزیه است که معمولاً توسط زوجه یا وکیل او اقامه می شود. منظور از جهیزیه در این دعوی اموالی است که هنگام ازدواج، زن به خانه شوهر می برد. یخچال، لباسشویی، ظروف غذاخوری و … همگی ممکن است به عنوان جهیزیه تشخیص داده شوند. معمولاً زمانی که جهیزیه به خانه داماد برده می شود، فهرست یا سیاهه آن اموال تنظیم شده و به امضای داماد و شهود می رسد.
مالکیت جهیزیه متعلق به زوجه می باشد و می تواند آن را بازپس گیرد. آنچنان که گذشت برای طرح دعوای استرداد جهیزیه نیز، می بایست دادخواست حقوقی را به دادگاه خانواده محل اقامت زوجین ارائه نمود.
فسخ نکاح
فسخ نکاح یکی از شیوه های انحلال نکاح است. مطابق با قانون مدنی چنانچه برخی از حالات جسمی و شرایط خاص وجود داشته باشد، ممکن است برای یکی از زوجین حق فسخ نکاح ایجاد شود. در این صورت چنانچه دارنده حق فسخ، این حق را اعمال کند رابطه زناشویی زوجین پایان می پذیرد در فسخ نکاح زن حق مهریه ندارد، مگر اینکه موجب فسخ، عنن باشد که زن دراین صورت مستحق نصف مهریه است.. برخی از مهمترین مواردی که در قانون مدنی به عنوان عوامل ایجاد حق فسخ نکاح به شمار رفته اند از قرار زیر است:
- مقطوع بودن آلت تناسلی
- عنن
- قرن
- جذام
- برص(لکه های پوستی)
- افضا
- زمین گیری
الزام به تمکین
مطابق با قانون ایران، زوجین باید با یکدیگر حسن معاشرت داشته باشند. و یکی از مهمترین تکالیف که در روابط زوجین مطرح است تمکین زن از مرد میباشد و مرد نیز برحسب تکالیف قانونی خود مکلف است نیازهای مادی و هزینه های زندگی را تامین نماید البته موضوع الزام به تمکین صرفا درمورد زوج نیست ولی در رویه وعمل درمورد زوجه به کار برده میشود .یعنی اطاعت از همسر در زندگی مشترک و تمکین از وی.
البته بعد از طرح دعوای الزام به تمکین ممکن است دادگاه پس از بررسی شرایط حکم به بازگشت زوجه به منزل همسر خود بدهد اما ضمانت اجرای ان اجبار نیست و اگر زوجه پس از صدورحکم الزام به تمکین بدون عذر موجه به منزل مشترک بازنگردد از حق دریافت نفقه دیگر برخوردار نخواهد بود و از طرفی زوج هم از این حق قانونی برخوردار است که با توجه به حکم مبنی برعدم تمکین زن ،تقاضای صدور حکم مبنی بر تجویز ازدواج مجدد را ازدادگاه خانواده بخواهد .
اثبات نسب
یکی دیگر از انواع دعاوی خانواده اثبات نسب است. اثبات نسب به معنای اثبات رابطه خویشاوندی میان دو یا چند نفر است. امروزه گواهی پزشکی و آزمایش ژنتیکی به عنوان یکی از مهمترین دلایل و مدارک اثبات کننده رابطه نسبی شناخته می شود. برای مثال اگر شخصی پس از فوت متوفی به خانواده او اعلام کند که فرزند متوفی است و از او ارث می برد، مورد از موارد طرح دعوای اثبات نسب خواهد بود. برای طرح این دعوی نیز باید دادخواست حقوقی تنظیم شده و به دادگاه خانواده ارسال شود.
اثبات واقعه نکاح
رسیدگی به دعوای اثبات واقعه نکاح نیز در صلاحیت دادگاه خانواده قرار دارد. هنگامی که یکی از زوجین وقوع ازدواج را انکار کند، نوبت به طرح دعوای اثبات واقعه نکاح در دادگاه خانواده می رسد. برای این که رابطه زوجیت میان دو نفر اثبات شود، می توان به قباله رسمی ازدواج، شهادت شهود، وجود فرزندان مشترک و … استناد نمود.
اذن درازدواج
درقانون مدنی و شرع کلیه امور مالی و غیر مالی دختر تاسن بلوغ (9 سالگی) با پدر است.پس از سن 9 سالگی تا سن رشد(یعنی 18 سالگی)اختیار اداره کلیه امور مالی و اداره اموال دخترکماکان با پدر است . پس از سن 18 سالگی یا اثبات رشد (قبل از رسیدن به 18 سالگی بعد از بلوغ) دختر نسبت به کلیه امور مالی و غیرمالی خود اختیاردارد و با توجه به قوانین امروزه حتی میتواند بدون نیاز به اجازه پدر گذرنامه و پاسپورت هم بگیرد اما یک استثناء وجود دارد و ان هم اجازه ازدواج دختر باکره و اذن دران است که صرف نظر از سن منوط به اجازه پدروجد پدری است. قانون مدنی ایران درمواد 1043 و 1044 به این موضوع تصریح نموده است.
اگر پدر یا جد پدری، بدون عذر موجه با ازدواج دختر مخالفت کنند یا حاضر نشوند دختر میتواند با مطرح نمودن دلایل خود دردادگاه خانواده ، و پس از بررسی شرایط توسط دادگاه ،حکم ازدواج دختر صادرخواهد شد و دختر با حکم دادگاه همراه زوج موردنظر و شاهد عقدازدواج به دفترخانه مراجعه و اقدام به ثبت ازدواج می نماید.
دعوای مطالبه مهریه در عقد دائم و موقت
یکی دیگر از انواع دعاوی خانواده رایج، دعوای مطالبه مهریه در عقد دائم و موقت است. مهریه یا صداق مالی است که هنگام عقد نکاح یا بعد از آن، شوهر متعهد می شود که به زوجه پرداخت کند. به طور کلی مهریه ممکن است به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه تعیین شده باشد. چنانچه مهریه به صورت عندالمطالبه تعیین شده باشد، هرگاه زوجه مطالبه نماید، شوهر مکلف به پرداخت مهریه به همسر خود می باشد.
اگر به دنبال بهترین وکیل مهریه در تهران برای طرح دادخواست مهریه می باشید به لینک وکیل مهریه مراجعه کنید.
هنگامی که مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شده باشد، زوجه تنها در صورتی می تواند پرداخت آن را از شوهر مطالبه نماید، که شوهر توانایی مالی کافی برای پرداخت مهریه را به دست آورده باشد. برای مثال به عنوان مهریه عندالاستطاعه می توان به مواردی اشاره داشت که قرار می شود شوهر پس از خرید خانه، بخشی از آن را به زوجه انتقال دهد. در این موارد تا هنگامی که شوهر توانایی مالی لازم برای خرید منزل را به دست نیاورد، الزام به پرداخت مهریه به زوجه نخواهد داشت.
تعیین مهریه و پرداخت آن آثار دیگری نیز در زندگی زناشویی بر جای می گذارد. اگر مهریه به صورت عندالمطالبه تعیین شده باشد، زوجه می تواند تا هنگام پرداخت مهریه از حق حبس خویش استفاده کند. یعنی می تواند از انجام رابطه زناشویی با شوهر خودداری نماید. همچنین اگر مهریه هنگام عقد تعیین شده باشد و زوجین پیش از وقوع رابطه جنسی از همدیگر جدا شده باشند، زوجه تنها مستحق دریافت نیمی از مهریه خواهد بود.
حضانت و نفقه همسر و فرزندان بعد از طلاق
دادگاه خانواده هنگام صدور حکم طلاق باید در مورد برخی از دیگر موضوعات حقوقی مثل حضانت و نفقه همسر و فرزندان بعد از طلاق نیز تصمیم گیری کند. برای تصمیم گیری در خصوص این موضوعات، دادگاه خانواده ممکن است قرار های کارشناسی یا سایر قرارهای مقتضی را صادر کند.
طرفین دعاوی خانواده
رسیدگی دعاوی خانوادگی منوط به تنظیم دادخواست حقوقی و ارسال آن به دادگاه خانواده است. دادخواست فرم چاپی خاصی است که مشخصات مربوط به دعوای حقوقی بر روی آن قید می شود. با تنظیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی، رسیدگی به موضوع در دادگاه خانواده آغاز می شود.
دادگاه خانواده در حدود دادخواست به موضوع رسیدگی می کند. یعنی تنها در مورد آن دسته از موضوعاتی که در دادخواست مورد مطالبه قرار گرفته است تعیین تکلیف می نماید. هر دعوایی که در دادگاه خانواده اقامه می شود، حداقل دو طرف دارد. طرفین دعاوی خانوادگی عبارتند از:
- خواهان: شخصی است که دعوای حقوقی به درخواست او آغاز می گردد. خواهان مدعی است که یکی از حقوق او طرف مقابل دعوی مورد تضییع قرار گرفته است. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه خواهان از ادامه دعوای حقوقی منصرف شود، رسیدگی به دعوا خاتمه می یابد. به عبارت دیگر خواهان کسی است که دادخواست به درخواست او شروع شده و هرگاه ایشان از ادامه رسیدگی منصرف شود، می تواند با اعلام رضایت پرونده را مختومه سازد.
- خوانده؛ شخصی که دعوای حقوقی بر علیه او اقامه می شود خوانده نام دارد. اگر دعوای خواهان برای دادگاه خانواده ثابت شود، خوانده محکوم می شود. برای مثال در دعوای مطالبه مهریه، خواهان زوجه بوده و خوانده شوهر او می باشد که مطابق با قباله رسمی ازدواج مکلف به پرداخت مهریه به ایشان است.
نحوه شکایت و دادخواست و مرجع صالح در دعاوی خانوادگی
نحوه شکایت و طرح دعوا در انواع دعاوی خانوادگی چگونه است؟ فارغ از این که موضوع دادرسی چه باشد، دادگاه خانواده اصولاً پس از بررسی دادخواست و پیوست های آن وقت رسیدگی تعیین کرده و با حضور طرفین دعوی به موضوع رسیدگی می کند. طرفین می توانند خود در جلسه حضور یابند یا وکیل دادگستری را به عنوان نماینده معرفی نمایند.
پس از تشکیل جلسه دادرسی، در مواردی که میان اعضای خانواده اختلافاتی وجود دارد، قاضی دادگاه در ابتدا سعی می کند تا میان طرفین دعوی صلح و آشتی برقرار سازد. دادگاه خانواده همچنین می تواند طرفین دعوی را برای برطرف شدن اختلافات و حصول سازش به یکی از مراکز مشاوره خانواده زیر نظر قوه قضاییه ارجاع نماید.
پس از تشکیل جلسه دادرسی، قاضی دادگاه پرونده و پیوست های آن را مورد بررسی قرار داده و اظهارات طرفین را استماع می کند. دادگاه خانواده همچنین ممکن است برای روشن شده ابعاد مختلف پرونده، قرارهای مورد نیاز را صادر نماید. قرار کارشناسی، قرار ارجاع به پزشکی قانونی، قرار معاینه محلی، قرار تحقیق محلی، قرار نظارت قضایی و… برخی از مهمترین قرارهایی هستند که ممکن است توسط دادگاه خانواده برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی صادر شود. پس از بررسی موضوع و اعلام ختم دادرسی، رئیس دادگاه با قاضی مشاور مشورت کرده و در خصوص موضوع تعیین تکلیف می نمایند. پس از اعلام ختم دادرسی دادگاه خانواده نهایتاً ظرف مهلت یک هفته دادنامه را صادر و به طرفین ابلاغ می کند.
به طور کلی دادنامه ای که توسط دادگاه خانواده صادر می شود، ممکن است قطعی یا قابل اعتراض باشد. آرای دادگاه خانواده اصولاً ظرف مهلت 20 روز پس از ابلاغ، قابل تجدید نظر در دادگاه تجدید نظر استان می باشند. همچنین در مورد برخی از دعاوی مهم مثل دعوای طلاق، حکم دادگاه خانواده قابلیت فرجام خواهی در دیوان عالی کشور را نیز خواهد داشت .
پرداخت هزینه دادرسی در انواع دعاوی خانواده
رسیدگی به دادخواست در انواع دعاوی خانواده مستلزم پرداخت هزینه دادرسی توسط خواهان است. میزان هزینه دادرسی قابل پرداخت در دعاوی خانوادگی مالی و غیر مالی متفاوت است. در صورتی که خواهان توانایی مالی کافی برای پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد، می تواند با استناد به ماده 5 قانون حمایت خانواده و طرح درخواست اعسار، موقتاً از پرداخت هزینه دادرسی معاف شود.
برای پذیرفته شدن اعسار خواهان از پرداخت هزینه دادرسی، دادگاه خانواده توانمندی مالی خواهان را مورد بررسی قرار می دهد. چنانچه عدم توانمندی خواهان برای پرداخت هزینه دادرسی ثابت شود، دادگاه خانواده حکم اعسار او را صادر می کند. با صدور حکم اعسار، خواهان از به صورت موقت از پرداخت هزینه دادرسی و سایر هزینه های مربوط معاف می شود.
طرح دادخواست حقوقی در دادگاه خانواده مستلزم اشراف بر قوانین و مقررات متعددی است که از ابعاد پیچیده حقوقی تشکیل یافته اند. گاه انجام یک اشتباه کوچک در زمینه تنظیم دادخواست ممکن است نتایج زیانبار فراوانی را در پی داشته باشد. از همین رو توصیه می شود پیش از طرح هرگونه دعوای حقوقی و خانوادگی، با یک یا چند نفر وکیل دادگستری در این خصوص مشاوره حقوقی داشته باشید.
همانطور که اشاره شد طرح دعاوی خانوادگی و پیگیری آنها در دادگاه خانواده، دربردارنده ابعاد تخصصی و علمی متعددی است. بدون تردید حضور وکیل دادگستری در دعاوی خانوادگی، شانس پیروزی را در این پرونده ها افزایش می یابد. گروه وکلای دادگستری ندای حق با عضویت وکلای متخصص در امور خانوادگی، آماده ارائه انواع خدمات حقوقی،وکالت در دعاوی، نگارش لوایح و … می باشد.
سوالات متداول
برای این منظور باید به دادگاه خانواده مراجعه کنید.
پاسخ این سوال به نوع دعوا و شرایط آن بستگی دارد که پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از جزئیات مراحل و هزینه ها با دفتر وکالت ندای حق به شماره 02166895246 مراجعه کنید یا در صورت سکونت در خارج از کشور به شماره واتساپ 09390188663 پیام ارسال کنید.
بهترین وکیل برای انواع دعاوی خانواده کسی است که سال ها در این زمینه تجربه داشته باشد و پرونده های زیادی را به سرانجام رسانده باشد. در این مورد پیشنهاد می کنیم از وکلای ندای حق مشاوره رایگان دریافت کنید.
این پست چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.
معدل امتیازها: 5 / 5. تعداد افرادی که امتیاز داده اند: 9
هنوز امتیازی داده نشده است.