ثبت طلاق در شناسنامه

ثبت طلاق در شناسنامه | ایا طلاق در شناسنامه جدید ثبت میشود
5
(7)

طلاق در واقع به عنوان آخرین مرحله از فرآیند عدم سازش بین زن و شوهر در نظر گرفته می ‌شود که تاثیرات اجتماعی و حقوقی بسیار زیادی را به همراه دارد. هر چند دست‌ اندرکاران قضایی در تلاش هستند تا از وقوع طلاق جلوگیری کنند و زوجین را به تامل و تعقل درباره ی زندگی مشترک خود تشویق کنند، اما متاسفانه برخی از زوجین به پایان رابطه خود می ‌رسند و طلاق را انتخاب می ‌کنند.

اگر قصد دارید از وکیل مجرب طلاق در تهران مشاوره رایگان و خدمات تخصصی دریافت کنید، پیشنهاد می کنیم به صفحه وکیل طلاق مراجعه کنید.

تماس با کارشناسان ندای حق

ثبت طلاق در شناسنامه یکی از مراحل مهم و ضروری پس از اتمام مرحله دادگاه است. در این مقاله، جهت آشنایی با مراحل و مدارک مورد نیاز و مدت زمان ثبت طلاق در شناسنامه با ما همراه باشید.

ثبت طلاق در شناسنامه

همان طور که در زمان ازدواج، مشخصات زوجین از جمله تاریخ عقد، شماره دفترخانه و … در شناسنامه درج می شود، در صورت طی شدن روند طلاق در دادگاه، پس از قطعیت حکم، به عنوان آخرین مرحله، یکی از الزامات قانونگذار ثبت واقعه طلاق در شناسنامه است.

برای دریافت مشاوره رایگان و پیگیری موارد مربوط به پرونده های خانواده مانند طلاق، مهریه و حضانت در تهران روی لینک وکیل خانواده کلیک کنید.

در واقع برای حفظ نظم در جامعه لازم است که علاوه بر ثبت در دفتر رسمی و اجرای صیغه شرعی، طلاق در شناسنامه زوجین نیز ثبت و مهر شود. چرا که با ثبت طلاق در شناسنامه و مهر آن، می‌توان پی برد که زوجین از هم طلاق گرفته و رابطه زوجیتشان منتفی شده است.

آیا-طلاق-در-شناسنامه-جدید-ثبت-میشود؟
آیا-طلاق-در-شناسنامه-جدید-ثبت-میشود؟

آیا طلاق در شناسنامه جدید ثبت میشود؟

ممکن است بعد از طلاق، زوجین قصد تعویض شناسنامه و اخذ شناسنامه جدید را داشته باشند. به منظور جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی، طلاق در شناسنامه جدید ثبت می شود مگر در حالتی که:

1- طلاق در دوران عقد صورت گرفته و زوجه باکره باشد.

2- زوجه باکره نباشد و بعد از ازدواج مجدد، با اطلاع همسر فعلی، طلاق را در شناسنامه ثبت نکند.

لازم به ذکر است تمامی اطلاعات اشخاص اعم از ازدواج ‌های پیشین فرد در ثبت‌احوال باقی است و در موارد مجوز قانونی که گفته شد حذف نام صرفاً از شناسنامه شخص صورت می‌گیرد.

مهر طلاق در شناسنامه

از آنجایی که زوجین متقاضی ثبت طلاق در شناسنامه، باید مدارک خود را به یکی از دفاتر ثبت طلاق ارائه دهند، اگر مایل به نخوردن مهر طلاق در شناسنامه باشید، کافی است پس از طلاق برای مهر طلاق به دفاتر مراجعه نکنید. اما توجه داشته باشید هر چند با عدم مراجعه، مهر طلاق در شناسنامه شما درج نشود. اما واقعه طلاق شما قابل استعلام از ثبت احوال است. نمونه مهر طلاق در شناسنامه های جدید را می توانید در زیر ببینید.

نمونه ثبت طلاق در شناسنامه

اگر به دنبال نمونه ثبت طلاق در شناسنامه می باشید، نمونه صفحه طلاق شناسنامه های جدید به شکل زیر است.

مهر-طلاق-در-شناسنامه-های-جدید
مهر-طلاق-در-شناسنامه-های-جدید

برای ثبت طلاق و مهر طلاق در شناسنامه کافی است با به همراه داشتن مدارک زیر، به یکی از دفاتر مراجعه کنید.

در صورت عدم حضور یکی از زوجین در دادگاه طلاق، می توان درخواست طلاق غیابی دارد. برای آشنایی با شرایط و مراحل طلاق غیابی به صفحه طلاق غیابی مراجعه کنید.

مدارک لازم برای ثبت طلاق در شناسنامه

مدارک لازم برای ثبت طلاق در شناسنامه عبارت است از:

  • اصل سند نکاحیه و یا رونوشت آن
  • مدارک شناسایی زوجین
  • گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق صادره از طرف دادگاه خانواده
  • گواهی عدم بارداری مگر در صورت یائسگی زوجه
  • گواهی بکارت (درصورت دوشیزه بودن زوجه)
  • معرفی دو نفر شاهد طلاق
  • پرداخت هزینه لازم جهت ثبت طلاق

مراحل ثبت طلاق در شناسنامه

مراحل ثبت طلاق در شناسنامه به شرح ذیل می باشد:

  • مرحله ی اول دریافت حکم از دادگاه می باشد. در این مرحله، زوجین باید به دادگاه خانواده مراجعه کنند و مجوز لازم برای طلاق را از طریق گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق دریافت کنند.
  • مرحله دوم، تهیه ی مدارک و مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق است. در این مرحله، زوجین باید مدارک مورد نیازی که ذکر شد را تهیه کرده و به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند تا طلاق آن‌ ها به صورت رسمی ثبت شود.
  • در مرحله ی سوم، زوجین باید به محضری که نوبت گرفته اند مراجعه کرده و اسناد مربوط به ثبت طلاق را امضا کنند.
  • در مرحله ی آخر، پس از ثبت طلاق زوجین در شناسنامه، طرفین باید به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند تا شناسنامه و سند طلاق خود را دریافت نمایند.

مجازات عدم ثبت طلاق در شناسنامه

مجازات عدم ثبت طلاق در شناسنامه بر اساس قانون حمایت  خانواده تعیین می ‌شود. طبق این قانون، اگر مردی طلاق یا فسخ نکاح را بدون ثبت در دفاتر رسمی انجام دهد و تا یک ماه از ثبت آن خودداری کند، مجازات برای او تعیین می شود. این مجازات شامل پرداخت جزای نقدی از مبلغ 80 تا 180 میلیون ریال و یا حبس تعزیری از 91 روز تا 6 ماه است.

قانونگذار در ماده 20 مقرر می دارد:

” ثبت نکاح دائم، فسخ و انفساخ آن، طلاق، رجوع و اعلام بطلان نکاح یا طلاق الزامی است.”

 و در ماده ۴۹ ضمانت اجرای آن را بیان نموده است و مقرر می دارد:

“چنانچه مردی بدون ثبت دردفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود.”

مدت-زمان-ثبت-طلاق-در-شناسنامه
مدت-زمان-ثبت-طلاق-در-شناسنامه

مدت زمان ثبت طلاق در شناسنامه

مدت زمان ثبت طلاق در شناسنامه بستگی به نوع دادخواست طلاق و حکم صادره دارد. در صورت در خواست طلاق از طرف مرد یا طلاق توافقی، گواهی عدم امکان سازش صادر می شود که اعتبار آن سه ماه است و در صورتی که دادخواست طلاق از طرف زن باشد، اعتبار حکم شش ماه است که زوجین فرصت دارند برای ثبت در دفترخانه و پیرو آن در شناسنامه اقدام نمایند. اگر این مدت سپری شده و طلاق ثبت نشود، باید مجدد اقدام و از دادگاه حکم گرفته شود.

طلاق بدون ثبت در شناسنامه

همان طور که گفتیم طلاق بدون ثبت در شناسنامه، علاوه بر ضمانت اجرای کیفری برای مرد، عملی است که می ‌تواند منجر به بروز مشکلات حقوقی و مالی برای هر دو طرف شود، زیرا عدم ثبت این رویداد می ‌تواند در آینده مسائلی مانند رعایت حقوق فرزندان و تقسیم دارایی ‌ها را تحت تاثیر نیز قرار دهد. هرچند به لحاظ شرعی، طلاق بدون ثبت صحیح است اما به دلیل جلوگیری از عواقب قانونی بعدی، ثبت آن الزامی است.

آیا طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می شود؟

طلاق رجعی یکی از انواع طلاق است به این معنا که بعد از طلاق در مدت عده بدون نیاز به نکاح جدید، مرد می تواند به همسر خود رجوع کند و زن هم نمی تواند مانع رجوع گردد.

بنابراین، در طلاق رجعی ابتدا موضوع در صورتجلسه درج می شود. در صورتی که تا پایان دوران عده، زوج به همسر خود در مدت سه ماه رجوع نکند و برنگردد، طلاق رجعی در شناسنامه ثبت می‌ شود. اما اگر به عنوان مثال مرد در مدت یک ماه پس از حکم طلاق رجوع کند، صورت‌ جلسه باطل می گردد و طلاق در شناسنامه ثبت نخواهد شد.

ثبت طلاق غیابی در شناسنامه

ثبت طلاق غیابی در شناسنامه زمانی رخ می‌ دهد که یکی از زوجین در دادگاه حاضر نباشد و لایحه ای نداده و ابلاغیه دادگاه به شخص او صورت نگرفته باشد. در این صورت، حکم طلاق به صورت غیابی صادر می شود. این نوع طلاق، هر دو طرف را متعهد می ‌کند. برای ثبت طلاق غیابی، لازم است حکم دادگاه و مدارک مربوطه به دفاتر ازدواج و طلاق ارائه گردند و هزینه ‌های لازم پرداخت شود. لذا طلاق غیابی در شناسنامه متقاضی به شکل رسمی ثبت می گردد.

سوالات متداول
آیا عدم ثبت طلاق در شناسنامه، جرم است؟

بله، به منظور حفظ نظم عمومی ، عدم ثبت طلاق در شناسنامه، جرم انگاری شده است.

مجازات عدم ثبت طلاق در شناسنامه چیست؟

عدم ثبت طلاق در شناسنامه، مشمول مجازات حبس تعزیری درجه هفت و جرای نقدی درجه  پنج است که توضیح آن در مقاله اورده شده است.

ایا بعد از صدور حکم برای ثبت طلاق در دفترخانه، مدت زمانی تعیین شده است؟

بله، در صورت صدور گواهی عدم امکان سازش مدت سه ماه و در صورت صدور حکم طلاق، تا شش ماه فرصت ثبت وجود دارد.

این پست چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.

معدل امتیازها: 5 / 5. تعداد افرادی که امتیاز داده اند: 7

هنوز امتیازی داده نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *