طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی نوعی طلاق است که با توافق زوج و زوجه انجام می شود. یعنی آقا و خانم هر دو موافق طلاق هستند. برای انجام طلاق توافقی آقا و خانم باید بر روی برخی از مواردِ زندگی مشترک از جمله مهریه، اجرت المثل ،جهیزیه و حضانت فرزند (در صورت وجود) توافق کنند بر خلاف تصور عامه ،در طلاق توافقی نیاز نیست.که لزوما زن مهریه خود را ببخشد. طلاق توافقی تماما بر مبنای توافق زوجین انجام می شود و زن در این مورد می تواند مهریه را ببخشد و یا نبخشد و یا تنها بخشی از مهریه را ببخشد آنچه که مهم است این است در زمینه موارد فوق الذکر توافق شده و به دادگاه اعلام شود. با توجه به پیچیده بودن و طولانی بودن مراحل طلاق توافقی، بسیار از زوجین تصمیم می‌گیرند که به یک وکیل طلاق توافقی وکالت دهند ، تا بدون نیاز به حضور آنها در هیچ مرحله ای، طلاق توافقی در زمان کوتاه‌تری انجام شود.
البته توجه فرمایید که طلاق اخرین راه حل ممکن برای حل مشکلات هست لذا قبل از اینکه به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت کنید.

مراحل طلاق توافقی طبق قانون سال ۱۴۰۲
در طی سالهای اخیر ،مراحل طلاق توافقی دچار تغییرات زیادی شده است در مقاله زیر مراحل طلاق توافقی با وکیل و بدون وکیل را توضیح میدهیم.
در صورتیکه بدون وکیل قصد انجام طلاق توافقی را داشته باشید می توانید به صورت زیر اقدام نمایید:
۱-ثبت نام زوجین در سامانه تصمیم وتعیین جلسات مشاوره واخذ گواهی عدم انصراف از طلاق
۲-ثبت دادخواست طلاق توافقی دردفاتر خدمات الکترونیک قضایی
۳-یک جلسه مشاوره شورای حل اختلاف
۴-مکتوب کردن توافقات زوجین و ارایه به دادگاه
۵- احراز بارداری یا عدم بارداری زوجه که معمولا طبق اقرار، در دادگاه پذیرفته می‌شود اما هنگام جاری شدن صیغه طلاق در دفترخانه نیاز به ارائه آزمایشات پزشکی دارد. در صورت اثبات یائسگی خانم نیاز به دریافت این گواهی نیست.
۵-تعیین وقت رسیدگی و حضور در جلسات دادگاه که تمام مراحل ذکر شده چند ماهی زمان میبرد .
۶-صدور رای عدم امکان سازش و مراجعه زوجین به دفترخانه و مهر زدن شناسنامه ها
طلاق توافقی با وکیل :
در صورتی که شما قصد شرکت در جلسات مشاوره، غربالگری و جلسات دادگاه را نداریدو تمایل دارید امور مربوط به طلاق توافقی شما درکمترین زمان ممکن صورت گیرد با داشتن وکیل طلاق توافقی انجام کلیه امور با آشنایی کامل به روند و مراحل دادرسی انجام می شود و نیاز به حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه نخواهد بود. به این ترتیب از تنش و اختلافات احتمالی در طی پروسه نیز جلوگیری می‌شود. همچنین داشتن وکیل طلاق توافقی باعث می‌شود روند رسیدگی به طلاق کوتاه شود.
مراحل طلاق توافقی با وکیل به شرح ذیل می باشد:

۱-انجام کلیه مراحل طلاق توافقی تهران , شهرستان و خارج از کشور بدون نیازبه حضورفیزیکی زوجین

۲-مشاوره آنلاین وحضوری توسط وکیل پایه یک دادگستری

۳-انعقاد قرارداد وکالت الکترونیک ،بین وکیل و موکل در سامانه ثنا قوه قضاییه

۴- تنظیم دقیق توافقنامه زوجین

۵- پشتیبانی و گزارش منظم از روند پرونده به موکل

۶- عدم نیاز به حضور زوجین در جلسات رسیدگی

۷_اخذ رای از شعبه دادگاه و اخذ گواهی قطعیت

۸- امکان ثبت طلاق در دفتر خانه (در صورت تمایل)

نکته:

در حال حاضر مدت زمان انجام طلاق توافقی با توجه به تخصص و تجربه گروه وکلای ندای حق ،زمان نسبتا کوتاهی به طول میانجامد که بین ۱۵ تا ۲۵ روز کاری است. همان گونه که نیز قبلا ذکر شد . با توجه به الکترونیک شدن قرارداد وکیل و موکل،امکان انجام غیرحضوری هم وجود دارد.تمام کار بصورت کاملا قانونی و مستقیم توسط وکیل باسابقه دادگستری انجام میشود.

مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی

مدارک لازم برای طلاق توافقی شامل :

۱_اصل شناسنامه زوجین
۲_اصل کارت ملی زوجین یا کپی ان
۳_اصل سند ازدواج
۴_وکالت محضری طلاق(البته درصورتی که خانم حق طلاق داشته باشد)
۵_توافق نامه زوجین

نکته:چنانچه مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی مانند سند ازدواج به هر علتی در دسترس نباشد زوجین یا وکیل مربوطه میتواند با مراجعه

به دفتر خانه ای که ازدواج دران ثبت شده مراجعه و رونوشت از سند ازدواج تهیه کند.

مدت زمان طلاق توافقی
در حال حاضر برای انجام طلاق توافقی بین ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز است که الیته این امر ممکن است دربرخی موارد بیشتر شود چرا که در بدوامر زوجین باید در جلسات مشاوره شرکت کنند که حداقل ۴۵ روز زمان خواهد برد.درصورتی که وکیل داشته باشیدشرایط طلاق توافقی وزمان ان بسته به تجربه وکیل مربوطه متفاوت است و بین حدودا ۱۵ الی ۳۰ روز کاری بدون نیاز به حضور زوجین انجام می شود .

مزایای حضور وکیل طلاق توافقی
اگر زوجین تصمیم جدی به جدایی دارند و می‌خواهند در کمترین زمان ممکن طلاق توافقی بگیرند، بهتر است وکالت پرونده خود را به یک وکیل با تجربهبسپارند چراکه وکیل متخصص، آشنایی کاملی با پروسه طلاق توافقی دارد و در حقیقت وکیل،
اینکار را با سرعت و دقت بیشتری نسبت به خود فرد انجام می‌دهد. وکیل قبل از اقدام و ثبت دادخواست، توافقات و شرایط زوجین را بررسی کرده و بعد از نتیجه گیری از توافقات، آنها را مکتوب و دادخواست طلاق توافقی را تنظیم و به مراجع قضایی ارجاع می‌دهد. با حضور وکیل در پرونده طلاق توافقی دیگر نیازی به حضور زوجین در جلسات مشاوره و رسیدگی به پرونده نیست و تمامی مراحل قانونی پرونده طلاق توافقی به کمک وکیل انجام خواهد شد.
مهریه در طلاق توافقی
در طلاق توافقی نیز زوجه حق مهریه را دارد با این حال تعیین مهریه طلاق توافقی به این صورت است که زوجین با توافق میتوانند میزان مهریه زن را مشخص نموده و توافق کنند که مرد با پرداخت چه میزان از مهریه حاضر به طلاق دادن زن هست چرا همانگونه که قبلا نیز گفته شددر طلاق توافقی همه موارد بر مبنای توافق خانم و اقا پیش میرود.و در طلاق توافقی نیازی نیست زن تمام مهریه خود را ببخشد و میتواند با رضایت مرد همه مهریه خود را دریافت کند و یا تمام مهریه خود را ببخشد یا بخشی را دریافت و بخشی را ببخشد..
اجرت المثل در طلاق توافقی
وفق ماده ۳۳۶ قانون مدنی” هرکسی که برحسب خواسته و دستور دیگری اموری را انجام دهدکه عرفا به انها مزد تعلق می گیرد،می تواند دستمزد مطالبه کند مگر اینکه معلوم شود قصد تبرع داشته است “به موجب همین ماده اموری که زن در منزل همسر خود از قبیل اشپزی .نظافت.خانه داری و تربیت فرزندان را انجام میدهد اگر چه از نظر عرفی وظیفه تلقی میگردد اما از نظر شرعی و قانونی این کارها از وظایف زن نیست و زنی که در منزل شوهر این امور را انجام میدهد مستحق پاداش است چرا که عمل هرشخصی محترم است لذا زن از این بابت می تواند مطالبه اجرت المثل کند که به ان اجرت المثل ایام زوجیت گفته می شود.
در طلاق توافقی نیز باید تکلیف اجرت المثل زن مانند مهریه مشخص شود چراکه دراین نوع طلاق توافقات زن و مرد برای دادگاه ملاک عمل است و اگر زن اجرت المثل را ببخشد دادگاه دیگر اقدام به تعیین مقدار اجرت المثل زن نخواهد کرد اما اگر زن بخواهد مبلغ اجرت المثل در طلاق توافقی را مطالبه کند یا باید با توافق با شوهرش مبلغ را مشخص کند یا موضوع به کارشناس دادگاه واگذار شود تا وی میزان اجرت المثل را تعیین کند .
حضانت فرزنددر طلاق توافقی
در طلاق توافقی از جمله مشکلات مهمی که ممکن است فکر زوجین را بابت اینده فرزند درگیر نماید موضوع حضانت فرزندان است در ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی، نگهداری اطفال هم حق هم تکلیف ابوین است. به همین دلیل است که هیچ کدام از زوجین حق ندارد در مدتی که حضانت فرزند را بر عهده دارند، از نگهداری فرزند امتناع نمایند .همانگونه که قبلا نیز عنوان شد طبق قانون به طور کلی حضانت فرزندان (دختر و پسر) تا سن هفت سالگی با مادر است. پس از سن هفت سالگی حضانت دختر تا نه سالگی وپسر تا پانزده سالگی با پدر است و بعد از آن فرزندان ازدایره حضانت پدرخارج می‌شوند، و خود باید تصمیم بگیرند که در ادامه با کدام یک از والدین می‌خواهند زندگی کنند.امادر طلاق توافقی موضوع حضانت فرزند و حتی تعیین زمان و مکان ملاقات وسایر جزئیات بستگی به توافق زوجین دارد و اگر والدین در این مورد به توافق نرسند تصمیم گیری با دادگاه است .
نفقه فرزنددر طلاق توافقی

وفق ماده ۱۹۹۹قانون مدنی پرداخت و تامین هزینه های زندگی فرزند یا فرزندان بر عهده پدر است. در طلاق توافقی مانند دیگر موارد بسته به توافق زن و مرد دارد به عنوان مثال حتی میتوانند توافق کنند حضانت با پدر باشد و مادر نفقه پرداخت کند لذا زن و شوهردر طلاق توافقی باید مسئول پرداخت نفقه و درصورت تمایل میتوانند درمورد میزان ان نیز توافق کنند .
تکلیف جهیزیه در طلاق توافقی
جهیزیه اموالی است که زن در ابتدای شروع زندگی مشترک به خانه مرد میبرد تا برای گذران زندگی ازان استفاده کنند و معمولا طبق مدارکی مانند لیست سیاهه،فاکتور خرید و ….مالک انها محسوب می شود. تهیه جهیزیه به صورت قانونی بر عهده زن نمی باشد، اما در کشور ما عرف بر این می باشد که جهیزیه از طرف دختر و خانواده زن فراهم شود.لذا در شرایطی که زن و مرد به اختلاف خورده و تصمیمی بر جدایی می گیرند در صورتی که ادامه زندگی برایشان مقدور نباشد در زمان طلاق توافقی باید درمورد نحوه استرداد و زمان و مکان ان نیز باید توافق کنند .
طلاق توافقی در دوران عقد
مراحل طلاق توافقی دوران عقد با مراحل کلی طلاق توافقی تفاوت چندانی ندارد ومنظور از عقد یعنی زن ومرد به یکدیگر محرم هستند اما در منزل مشترک به سر نمی برند . بعد از اینکه زوجین در دوران عقد متوجه شدند که امکان ادامه زندگی مشترک با همدیگر را ندارند و با نظر مشترک تصمیم به طلاق توافقی در دوران عقد گرفتند .ابتدا باید مانند سایر موارد طلاق توافقی برسر مسائل حقوقی مانند مهریه و نفقه به توافق برسند .لازم به ذکر است که اگر خانم دوشیزه باشند و قرار به پرداخت مهریه باشد نصف مهریه مندرج در سند ازدواج به ایشان تعلق میگیرد. و زوجین با مراحعه به دفتر وکیل طلاق توافقی توافقات خودر را اعلام و مکتوب میکنند . و پس از صدور رای دادگاه ،زوجین یا وکیل انها جهت ثبت طلاق به دفترخانه طلاق مراجعه نموده و طلاق را ثبت میکنند.بعد از ثبت طلاق زوجه در صورت دوشیزه بودن میتواند به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و با حذف نام همسر قبلی و مهر طلاق شناسنامه جدید دریافت نماید..
نکته :
خانم بالای ۵۰ سال بدلیل یائسه بودن نیاز به آزمایش عدم بارداری ندارد.
چنانچه خانم دوشیزه باشد برای تایید بکارت و عدم نزدیکی ،به پزشکی قانونی معرفی می گردد.