طلاق به لحاظ شرعی و قانونی دارای تشریفات خاصی است. یکی از این موارد، عده طلاق است. البته علاوه بر عده طلاق، عده فسخ نکاح و عده وفات نیز وجود دارد. عده طلاق در ازدواج دائم سه طهر و در ازدواج موقت چهل و پنج روزاست. البته دختر باکره و خانم یائسه طبق قوانین مدنی ملزم به رعایت عده طلاق نیستند.
اگر مایلید از وکیل پایه یک و مجرب طلاق در تهران خدمات تخصصی دریافت کنید، پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با شرایط و مراحل همکاری و دریافت مشاوره رایگان به صفحه وکیل طلاق مراجعه کنید.
تماس با کارشناسان ندای حق
اگر می خواهید در مورد عده و قوانین آن در انواع طلاق بدانید در این مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
عده طلاق چیست؟
عده گرفتن کنایه از خانه نشینی است و عده طلاق مدت زمانی است که زن پس از طلاق تا زمان انقضای آن مدت حق ازدواج با دیگری را ندارد. عده در واقع به معنای یک فرصت و تفکر برای بازگشت به زندگی مشترک است.
برای آشنایی با انواع طلاق مقاله طلاق چیست را مطالعه کنید.
عده طلاق چند روز است؟
عده طلاق، سه طهر است. ماده 1151 قانون مدنی مقرر می دارد:” عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر این که زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او سه ماه است”.
احکام عده طلاق
از جمله مهم ترین احکام عده طلاق این است:
- ازدواج با زنی که در ایام عده به سر می برد جایز نیست و فرقی هم ندارد که عده ازدواج دائم باشد یا موقت و یا عده وفات باشد
- اگر زوج با علم به حرام بودن ازدواج در ایام عده و آگاهی از این که زن در ایام عده است با او ازدواج کند حتی بدون ارتباط زناشویی، آن زن به او حرام ابدی می شود.
عده طلاق سه طهر است یعنی چه؟
منظور از عده طلاق سه طهر است یعنی سه دوره پاک شدن زن از عادت ماهیانه و در مورد خانم هایی که به علت بیماری یا هر دلیل دیگری این شرایط را ندارند، عده سه ماه است.
دلیل سه ماه عده بعد از طلاق چیست؟
در واقع فلسفه نگه داشتن عده طلاق، علاوه برموارد اخلاقی مانند حرمت و احترام زوجیت پیشین و حفظ شخصیت زن و احترام به عواطف مرد، بهترین راه جلوگیری از اختلاط نسب و پیشگیری از مشکلات و عواقب بعدی آن است.
عده طلاق رجعی
طلاق رجعی، طلاقی است که در مدت عده حق رجوع برای زوج وجود دارد و عده طلاق رجعی سه طهر است، مگر این که زن با اقتضای سن، عادت زنانگی نبیند، که در این صورت عده او سه ماه است و اگر زوجه باردار باشد عده او تا زمان وضع حمل است. اگر در مدت عده طلاق رجعی یکی از زوجین فوت کند، دیگری از او ارث می برد. و در مدت عده طلاق رجعی، زن حق نفقه دارد.
برای کسب اطلاعات در مورد یکی از انواع طلاق به اسم طلاق رجعی می توانید به مقاله طلاق رجعی چیست مراجعه کنید.
عده طلاق بائن
در طلاق بائن بر خلاف طلاق رجعی حق رجوع به زوجه برای زوج وجود ندارد. نگه داشتن عده طلاق بائن برای خانم یائسه و دختر باکره لازم نیست ولی درسایر موارد عده طلاق بائن، سه طهر است. درمدت عده طلاق بائن، در صورت فوت، زوجین از یکدیگر ارث نمی برند و زن از حق نفقه برخوردار نیست مگر این که باردار باشد.
برای کسب اطلاعات در مورد یکی از انواع طلاق به اسم طلاق بائن می توانید به مقاله طلاق بائن چیست مراجعه کنید.
عده طلاق خلع
طلاق خلع، طلاقی است که زن به واسطه کراهتی که از همسر خود دارد در مقابل بخشش تمام یا بخشی از مهریه از او طلاق می گیرد. طلاق خلع از اقسام طلاق بائن است بنا بر این عده طلاق خلع هم سه طهر است و در مورد زنی که باردار باشد، عده طلاق تا وضع حمل است چه بیشتر از سه ماه یا کمتر از سه ماه باشد.
عده طلاق مبارات
طلاق مبارات هم از اقسام طلاق بائن بوده و به این صورت است که کراهت زوجین از یکدیگر دو طرفه می باشد و لذا عده طلاق مبارات نیز سه طهر است و اگر زن دارای شرایطی همچون بیماری عادت ماهیانه نداشته باشد مدت عده او سه ماه خواهد بود. در مورد زنی که باردار است مدت عده او نیز تا زمان وضع حمل می باشد.
عده طلاق توافقی
حکم کلی ماده1151 قانون مدنی در مورد انواع طلاق در ازدواج دائم است. بنا براین عده طلاق توافقی که یک نوع طلاق خلع یا مبارات و زیر مجموعه طلاق بائن می باشد نیز، سه طهر است.
عده در طلاق غیابی
منظور از طلاق غیابی، طلاقی است که یکی از زوجین به دلیل عدم ابلاغ اخطاریه در جلسات دادرسی حاضر نشده و یا مجهول المکان باشد دادگاه بعد از بررسی موارد و شرایط حکم طلاق غیابی فرد متقاضی (حسب مورد زوج یا زوجه) را صادر می نماید. لذا این موضوع تاثیری در عده طلاق غیابی ندارد و در این نوع طلاق حتی با وجود عدم حضور زوج غایب، زن بعد از اجرای صیغه شرعی طلاق مکلف به نگهداری عده طلاق سه طهر است.
سوالات متداول
دخترباکره و خانم یائسه عده طلاق ندارند ولی رعایت عده وفات برای هر دو لازم است.
زمان شروع عده طلاق از وقتی است که صیغه طلاق خوانده می شود.
از عواقب نگه نداشتن عده این است که علاوه بر این که عقد باطل می شود، زوج مشمول مجازات حبس 6 ماه تا دو سال و یا 3 تا 12 میلیون ریال جزای نقدی می شود.
این پست چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.
معدل امتیازها: 5 / 5. تعداد افرادی که امتیاز داده اند: 1
هنوز امتیازی داده نشده است.