انحصار وراثت به روند قانونی تقسیم دارایی و اموال شخص متوفی اشاره دارد. به عبارت ساده تر اینکه، مشخص می شود به هر یک از بازماندگان درجه یک فرد چه مقدار ارث تعلق می گیرد. در ادامه به مراحل انحصار وراثت سال ۱۴۰۲می پردازیم.

مدارک مورد نیاز برای انحصاروراثت سال ۱۴۰۲

برای اینکه مراحل انحصار وراثت به درستی جریان پیدا کند و همه چیز وجهه قانونی داشته باشد، لازم است که برخی مدارک قانونی را آماده کنید. از جمله؛ گواهی فوت، شناسنامه شخص متوفی، ارائه وصیت نامه متوفی، ارائه عقدنامه یا رونوشت قانونی، مدارک شناسایی وراث.

مراحل انحصاروراثت سال ۱۴۰۲

پس از اینکه دارایی شخص فوت شده توسط قانون و اشخاص ذی صلاح به طور دقیق مشخص گردید، قاضی حکم به تقسیم اموال می دهد. رای صادر شده با عنوان گواهی انحصار وراثت، صورت کاملا قانونی دارد و واجب الاجراء خواهد بود.

صدور گواهی فوت از ثبت احوال

اولین مرحله برای شروع مراحل انحصار وراثت، دریافت گواهی فوت از اداره ثبت احوال است. همانطور که می دانید پس از فوت شخص، شناسانامه وی ابطال شده و تاریخ فوت و علت مرگ در سیستم الکترونیکی اداره ثبت احوال، ثبت می شود.

گواهی فوت فقط وراث درجه یک یا وکیل ایشان تحویل داده می شود. دقت داشته باشید که برای دریافت گواهی فوت، لازم است که فرم مخصوص دریافت گواهی را تکمیل کنید. در این فرم، نام تمامی وراث و نسبتی که با شخص فوت شده دارند، باید به طور دقیق آورده شود.

احراز هویت وراث

فرم تکمیل شده در مرحله قبل به همراه مدارک دیگری همچون گواهی فوت و مدارک شناسایی وراث به دفتر اسناد رسمی تحویل داده می شود. در این مرحله نیاز به حضور دو شاهد است که همه وراث را بشناسند و استشهادیه انحصار وراثت را امضا کنند.

مشخص شدن تکلیف مالیات بر ارث

تمامی اموال و دارایی منقول و غیر منقول شخص متوفی توسط اداره دارایی مشخص شده و رسیدی جهت ارجاع به شورای حل اختلاف صادر می شود. ادامه روند انحصار وراثت به شورای حل اختلاف واگذار می گردد.

پیگیری روند انحصار وراثت توسط شورای حل اختلاف

در این مرحله، نیازی به حضور همه وراث نیست. به این دلیل که وکیل انحصار وراثت با ارائه مدارک لازم، روند قانونی انحصار وراثت را دنبال می کند. اصل مدارک شناسایی و کپی آنها، گواهی مالیات بر ارث، ارائه کپی مدارک برابر اصل همسر متوفی و گواهی فوت؛ باید به شورای حل اختلاف تحویل داده شود.

پیگیری قانونی سایر وراث

برای اینکه مراحل انحصاروراثت سال ۱۴۰۲ به درستی انجام گیرد، طبق قانون و یا پرداخت هزینه از سمت وراث، آگهی انحصار وراثت در روزنامه های کثیر الانتشار درج می شود. اگر شخصی ادعای ارث داشته باشد، خود را به دادگاه معرفی می کند تا احراز هویت شده و درخواست وی، مورد بررسی قرار بگیرد.

چند نکته مهم که باید درباره انحصار وراثت بدانید.

روند انحصار وراثت باید بر اساس قواعد ارث در قانون مدنی دنبال شود.

در صورتی که متوفی دارای وصیت نامه است، لازم است ابتدا به آنچه در وصیت نامه آورده شده است، توجه نموده و سپس مراحل انحصاروراثت پیگیری شود.

تمامی ابلاغیه های قانونی توسط شورای حل اختلاف و از طریق سامانه ثنا، اعلام می گردد.

در تقسیم بندی ارث، اشخصاص درجه یک اولویت دارند. به این معنی که وراث نزدیک تر، ارجح تر هستند.

پس از اینکه، گواهی فوت صادر شد، فقط کافیست یک نفر به دفتر خدمات قضایی کند.  لزومی به حضور همه وراث نیست.

 

صورت های مختلف انحصاروراثت سال ۱۴۰۲

بر اساس مقدار دارایی و اموال به جا مانده از شخص متوفی، انحصار وراثت به دو شکل محدود و نامحدود انجام می گیرد. به این معنی که اگر  دارایی متوفی کمتر از ارزش مالی پنجاه میلیون تومان باشد، انخصار وراثت به صورت محدود خواهد بود. حال اگر، دارایی متوفی بیشتر از پنجاه میلیون تومان باشد، در این صورت انحصار وراثت نامحدود صورت قانونی پیدا می کند.

جالب است بدانید که در روند اجرایی ساختن انحصار وراثت، توجه به طبقات ارث بسیار مهم و حائز اهمیت است.

منظور از طبقات ارث، بازماندگان شخص متوفی هستند که دارای نسبت سببی یا رابطه خونی با ایشان هستند( فرزندان و والدین در گروه رابطه خونی قرار دارند. این در حالی است که نسبت سببی به واسطه ازدواج شکل می گیرد).

گروه حقوقی ندای حق در کنار شماست تا با ارائه راهنمایی های لازم، روند انحصار وراثت را به صورت کاملا قانونی دنبال کنید.

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای