
سه نکته طلایی وکالت در طلاق
وکالت در طلاق بلاعزل باشد
همانطور که می دانید وکالت به معنای نمایندگی است و قراردادی است که ما از طریق ان شخصی را برای انجام اعمال حقوقی خود مثل فروش ملک ،یا امور اداری و یا طلاق و …..نماینده خود قرار می دهیم در واقع ما دراین قرارداد شخص وکیل و موکل و موضوع قرارداد را داریم .و وکالت ماهیتا عقد جایز است و از ویژگی های عقد جایز این است که هریک از طرفین هر زمان می توانند ان را برهم بزنند و باطل کنند . یعنی وکیل می تواند استعفا دهد و موکل میتواند وکیل را عزل کند اما گاهی طرفین عقد وکالت توافق میکنند که امکان عزل وکیل و برهم زدن قرارداد وکالت توسط موکل ،دیگر وجود نداشته باشد. این نوع وکالت “بلاعزل” نامیده می شود. درمورد وکالت زن در طلاق ،براساس فقه اسلامی و قانون مدنی حق طلاق اساسا برای مرد است اما برای اینکه زن نیز به نوعی حق طلاق داشته باشد و بتواند از این اختیار استفاده کند تنها راهکار موجود ،دادن وکالت از سوی زوج به زوجه است که در واقع روش معمول بدین شکل است که واگذاری وکالت به زوجه صورت میگیرد وگرنه وکالت در طلاق میتواند به شخص دیگری غیر از زوجه نیز اعطاء شود .حال برای وکالت در طلاق، مرد می تواند حق طلاق را به موجب یک وکالت رسمی تنظیمی دردفترخانه اسناد رسمی به زن واگذار کند تا زن بتواند با ان وکالت از طرف اقا خودش را مطلقه کند .و در نحوه تنظیم وکالت نکته مهم اینجاست که وکالت در طلاق “بلاعزل” باشد که که معمولا دفاتر اسناد رسمی عبارت “موکل حق عزل وکیل را ضمن عقد خارج لازم از خود سلب می نماید “که دراین صورت دیگر موکل حق عزل وکیل خود را نخواهد داشت . و این یک ویژگی بسیار مهم است که تا زمانی که عقد لازم پابرجاست این وکالت هم به قوت خود باقی است و غیر قابل عزل خواهد بود .
قابل توکیل به غیر باشد
یعنی درقسمت حدود اختیارات وکیل ،حق توکیل به غیر درج شده باشد .در واقع وقتی مرد به زن حق توکیل به غیر را ضمن وکالت بلاعزل می دهد تا هر زمان زن مایل بود از ان استفاده کند به این معناست که زن به جای مرد این کار را انجام دهد .لذا زن باید این اختیار را داشته باشد که از طرف مرد وکیل بگیرد که دراین مورد الزاما باید از وکیل دادگستری استفاده کند تا به جای مرد در روند کارها حضور داشته باشد .البته دادن وکالت در طلاق به معنای سلب این اختیار از مرد نیست و اگر زن هم از وکالت در طلاق استفاده نکند مرد می تواند از حق خود استفاده کند .
اسقاط حق تجدیدنظر و فرجام در وکالت در طلاق
طرفین دعوا مطابق قانون از فرصت هایی جهت اعتراض به رای صادره علیه خود برخوردارند که ازجمله انها تجدیدنظر و فرجام می باشد با توجه به اینکه اسقاط نکردن این دو حق روند دادرسی را برای زوجین طولانی تر نموده و ممکن است باعث مشکلات عدیده ای شود لذا معمولا این دو حق در وکالتنامه از موکل اسقاط می شوند.
مدارک لازم برای وکالت بلاعزل (حق طلاق بلاعزل)
برای وکالت رسمی محضری در ایران زوجین باید با مدارک ذیل به دفترخانه اسناد رسمی و درصورت سکونت درخارج از کشوربه سفارت و کونسولگری های ایران درخارج از کشورمراجعه نمایند .
*اصل شناسنامه و کارت ملی زوجین
*سند ازدواج یا رونوشت ان
راههای ابطال یا انحلال وکالت بلاعزل طلاق
گفته شد که وکالت در طلاق می تواند با درج موارد ذکر شده به صورت بلاعزل تنظیم شود مانند حق طلاقی که در شروط ضمن عقد نکاح اورده می شود و چون در ضمن یک عقد لازم امده است تا وقتی عقد برقرار است و پابرجاست ،وکالت نیز غیرقابل عزل خواهد ماند.حال با توجه به ویژگی بلاعزل بودن ،راههای ابطال ان با وکالت عادی متفاوت است .که راههای ابطال وکالت بلاعزل عبارتند از:
۱_فوت زوج یا زوجه :با فوت وکیل یا موکل عقد وکالت ازبین می رود چرا که وکالت ماهیتا عقد جایز است .
۲_حجرزوج یا زوجه :یعنی فرد سلامت و قوه تعقل خود را از دست بدهد و مجنون شود که وکالت فسخ می گردد و اگر فرد سفیه گردد وکالت درامور مالی که به او داده شده است باطل می گردد .
۳_استعفای وکیل(زوجه )از وکالت :وکیل استعفای خود را به صورت یکطرفه به موکل (زوج)اعلام میکندو درواقع استعفای وکیل همان فسخ قرارداد است . اما زوج چون ضمن عقد خارج لازم ،حق عزل وکیل را از خود سلب نموده ،نمی تواند وکیل راعزل کند .
۴_اقاله کردن عقد وکالت بلاعزل :یعنی هر دو طرف به دفترخانه مراجعه کنند و با تراضی و توافق با یکدیگر عقد را باطل کنند .
۵-انقضای مدت اعتبار عقد وکالت بلاعزل :یعنی برای عقد وکالت بلاعزل مدت و تاریخ تعیین شده و مدت سپری شده باشد که بعد از این مدت وکالت به خودی خودمنقضی می شود .
۶_انجام اعمال خارج از چهارچوپ وکالت :یعنی موکل عملی انجام دهد که خارج از وکالت بوده که در صورت اثبات نادرستی وکیل ،وکالت فسخ می شود .
۷_ضم وکیل یا بکارگیری ناظر استصوابی:ضم وکیل یعنی موکل یک شخص ثالث مورد اعتمادش را درکناروکیل (زوجه)وکیل بر طلاق قرار دهد و در عمل انگار دو وکیل برای این موضوع تعیین شده است که باید با هماهنگی هم اقدامات مربوط به وکالت را انجام دهند .و انتخاب ناظر استصوابی که این روش نیز قدرت تصمیم گیری وکیل را محدود نموده و وکالت در طلاق را بی اثر میکند.
مدارک لازم برای دادخواست تنفیذ (تایید) عزل وکیل
*کارت ملی و شناسنامه زوج
*وکالتنامه ای که مورد درخواست ابطال است
*تمامی مدارک استنادی مرتبط با موضوع
*استشهادیه
برای وکالت رسمی محضری در ایران زوجین باید با مدارک ذیل به دفترخانه اسناد رسمی و درصورت سکونت درخارج از کشوربه سفارت و کونسولگری های ایران درخارج از کشور مراجعه نمایند .