جرم کلاهبرداری و مجازات انواع کلاهبرداری

جرم کلاهبرداری چیست + تعریف، ماده قانون و مجازات کلاهبرداری

جرم کلاهبرداری یکی از بارزترین جرائم علیه اموال است و به معنی بردن اموال دیگران با توسل به فریب و رفتارهای اغواگرانه و مانورهای متقلبانه و امیدوار کردن آنها به امور واهی و غیرحقیقی به طوری که فرد مال خود را با رضایت به کلاهبردار بدهد. پرونده های کیفری نظیر کلاهبرداری از پیچیده ترین پرونده های قضایی می باشند که رسیدگی به آنها نیازمند یک وکیل مجرب و مسلط به این حوزه می باشد.

جهت اخذ مشاوره تخصصی از بهترین وکیل کیفری در تهران به صفحه وکیل کیفری مراجعه کنید و از وکیل پایه یک دادگستری در دعاوی کیفری راهنمایی دریافت کنید.

تماس با کارشناسان ندای حق

در این مقاله می خواهیم موضوعات کلاهبرداری زیر یکصد میلیون، سابقه کیفری جرم کلاهبرداری، ماده قانونی جرم کلاهبرداری، رضایت شاکی درجرم کلاهبرداری، مدارک لازم برای شکایت کلاهبرداری , مجازات جایگزین حبس در کلاهبرداری را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

عناصر جرم کلاهبرداری چیست؟

گفتیم هرجرمی از سه عنصر مادی، معنوی ( روانی) و قانونی تشکیل شده است و برای اینکه فردی شرایط اعمال مجازات آن جرم را پیدا کند باید کلیه اجزای این عناصر در دادگاه اثبات شود.

برای مطالعه مقاله جامع دعاوی کیفری، به لینک انواع دعاوی کیفری چیست مراجعه کنید.

1- عنصر قانونی

در اکثر کشورها کلاهبرداری در قانون جرم انگاری شده است در حال حاضر عنصر قانونی و در واقع ماده قانونی جرم کلاهبرداری، ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 و دو تبصره ذیل آن می باشد.

2_ عنصر مادی

جرم کلاهبرداری از طریق فعل مثبت اتفاق می افتد. یعنی مرتکب با انجام اعمال مادی مثبت، شرایط را به گونه ای فراهم می کند که مالک یا متصرف مال با اطمینان و خیال راحت مال را در اختیار مجرم قرار می دهد و این جرم با ترک فعل حتی اگر با سوءنیت همراه باشد موجب تحقق جرم کلاهبرداری نیست، نمونه هایی در قانون ذکرشده از جمله فریب دادن مردم به وجود شرکتها، تجارت خانه ها، کارخانه ها و موسسات موهوم یا فریب دادن مردم به داشتن اموال و اختیارات واهی که همه این ها از طریق فعل مثبت قابل ارتکاب است.

3_ عنصر روانی

عنصر معنوی یا روانی، همان سوءنیت و قصد ارتکاب جرم است که شامل سوء نیت عام و خاص است. سوء نیت عام همان اراده مرتکب در استفاده از وسایل متقلبانه است و در واقع عمد در فعل است یعنی با اگاهی از متقلبانه بودن وسیله، از آن استفاده کند و سوءنیت خاص به معنی قصد بردن مال دیگری است.

انواع-جرم-کلاهبرداری که یکی از آنها کلاهبرداری اینترنتی است
انواع-جرم-کلاهبرداری

انواع کلاهبرداری

جرم کلاهبرداری با توجه به شیوه فریب، انواع مختلفی دارد :

  • کلاهبرداری ساده

قانون در مورد کلاهبرداری تعریفی ارائه نداده است بلکه در بخش اول ماده یک قانون تشدید مجارات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 مصادیق آن را نام برده است که مصادیق جرم کلاهبرداری ساده است.

یکی از اقداماتی که در جهت کلاهبرداری از آن استفاده یا بهتری بگوییم سوء استفاده می شود، جعل اسناد است. برای آشنایی با این نوع از دعاوی کیفری به لینک مجازات جرم جعل مراجعه کنید.

  • کلاهبرداری مشدد

در بخش دوم ماده قانون فوق الذکر، در سه مورد برای مرتکب مجازات شدید و سنگین تری در نظر گرفته شده است.

اعلام داشتن سمت دولتی یا حکومتی بر خلاف واقع: یعنی شخص بر خلاف واقعیت خود را دارای عنوان یا سمتی از طرف وزارتخانه یا موسسه دولتی یا وابسته به دولت، شهرداری و … معرفی نموده و از این طریق مال دیگری را ببرد.

استفاده نمودن از تبلیغات عمومی و وسایل ارتباط جمعی: کسی که با استفاده از تبلیغات عمومی و از طریق وسایل ارتباط جمعی مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه و سخنرانی در مجامع و … اقدام به بردن مال دیگری نماید.

مستخدم و کارمند دولت بودن فرد: یعنی مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات وابسته به دولت و شهرداری ها و… باشد، مشمول تشدید مجازات می شود و فرقی هم بین نوع رابطه استخدامی پیمانی، رسمی، و قراردادی نیست.

  • کلاهبرداری اینترنتی

کلاهبرداری اینترنتی به دلیل پیشرفت تکنولوژی و پیچیدگی روابط انسانی و اجتماعی و افزایش روز افزون استفاده کاربران از اینترنت جهت ارائه خدمات و فروش کالاها دارای تنوع زیادی است، جرائم سایبری در دامنه وسیعی اتفاق می افتد مانند سایت های قمار و شرط بندی، فروش بازی های آنلاین و …

مصادیق جرم کلاهبرداری

مهم ترین مصادیق جرم کلاهبرداری که جنبه حصری ندارد در ماده یک قانون تشدید مجازات، ذکر شده است که شامل موارد ذیل می باشد.

  • امیدوار کردن مردم به امور غیر واقع
  • اختیار کردن اسم و یا عنوان مجعول و بردن مال دیگری از طریق هر گونه وسایل متقلبانه
  • مغرور کردن و فریب مردم به داشتن اختیارات واهی
  • ترساندن مردم از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع و بردن مال ایشان
  • فریب مردم به وجود شرکتها، کارخانه ها، تجارتخانه ها، موسسات موهوم از طریق حیله و تقلب و بردن مال ایشان

شرایط تحقق جرم کلاهبرداری

چند شرط مهم برای تحقق جرم کلاهبرداری که مرتکب را مستوجب مجازات می نماید عبارت است از:

  • مانور متقلبانه” از جمله شرط اساسی برای تحقق جرم کلاهبرداری است. چرا که همین موضوع، تشخیص کلاهبرداری را سخت می نماید. بنا بر این گفتن یک دروغ و وعده ساده نمی تواند مانور متقلبانه تلقی شود. بلکه باید به حدی باشد که شخص دچار اغفال و فریب شود.
  • غیر واقعی و تقلبی بودن وسیله ارتکاب که کلاهبردار از آن برای اغفال دیگران استفاده می کند، از دیگر شرایط تحقق این جرم است.
  • تعلق مال برده شده به غیر نیز از دیگر شرایط تحقق این جرم است. یعنی اگر مرتکب مالی که متعلق به خودش باشد را با تقلب و فریب بگیرد این عمل کلاهبرداری نیست.
  • وارد شدن ضرر مالی به فرد قربانی
  • منتفع شدن فرد کلاهبردار یا شخص مورد نظر وی
اثبات-جرم-کلاهبرداری
اثبات-جرم-کلاهبرداری

اثبات جرم کلاهبرداری

برای اثبات جرم کلاهبرداری باید دلایل محکمه پسند داشته باشید. ادله اثبات شامل اقرار و شهادت و امارات قضایی وعلم قاضی است. .بنا بر این بزه دیده باید با توسل به ادله اثبات دعوا در امور کیفری که در جرم کلاهبرداری نیز قابل استناد است، اثبات کند که متهم به روش متقلبانه او را فریب داده و مالی از او برده است و دادگاه را به این یقین برساند که عمل متهم، منطبق با جرم کلاهبرداری است.

جرم مشارکت در کلاهبرداری

جرم مشارکت در کلاهبرداری به معنی مداخله دو یا چند نفر در ارتکاب جرم است. مجازات شریک در قانون برابر با مجازات فاعل مستقل آن جرم می باشد. ماده 125 قانون مجازات اسلامی در این باره مقرر می دارد:

“هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم.، مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت، شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرائم غیر عمدی نیز چنانچه جرم، مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران، شریک در جرم محسوب می شوند و مجازات هر یک از آنان، مجازات فاعل مستقل آن جرم است.”

جرم معاونت در کلاهبرداری

در جرم معاونت در کلاهبرداری بر خلاف مشارکت، شخص بدون دخالت در عنصر مادی و عملیات اجرایی جرم، مرتکب را در رسیدن به نتیجه کمک می کند. در واقع بدون این که در جرم ارتکابی شرکت کند و بتوان عمل را مستقیم به او نسبت داد، صرفا انجام عمل کلاهبرداری را برای مباشر جرم (مجرم اصلی) تسهیل می کند. قانون مجازات در ماده 126 نیز به موضوع معاونت پرداخته است و مقرر می دارد:

” اشخاص زیر معاون جرم محسوب می‌شوند:
الف- هرکس دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب وقوع جرم گردد.
ب- هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد.
پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.”

درجه جرم کلاهبرداری

قانونگذار در ماده 19 قانون مجازات اسلامی، مجازات های تعزیری را در هشت درجه دسته بندی نموده است. چرا که در مجازاتهای تعزیری بر خلاف حدود با توجه به شدت یا خفیف بودن جرم، قاضی این اختیار را دارد که با توجه به شرایط جرم و در نظر گرفتن شخصیت فردی و اجتماعی مجرم، نسبت به تعیین مجازات او تصمیم بگیرد. مجازات کلاهبرداری ساده بر اساس تقسیم بندی ماده 19 قانون مجازات اسلامی از نوع درجه 4 می باشد.

شکایت-جرم-کلاهبردای
شکایت-جرم-کلاهبردای

مراحل و نحوه طرح شکایت جرم کلاهبرداری

فردی که مورد کلاهبرداری قرار گرفته باید با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت خود را ثبت نماید. مدارک لازم برای شکایت کلاهبرداری مانند کارت ملی شاکی، رسیدهای پرداخت، و شهادت شهود و … نیز باید ضمیمه شود. پرونده به دادسرای محل وقوع جرم ارجاع می شود. پس از ارجاع به دادسرا ، پرونده برای انجام تحقیقات مقدماتی و اخذ اظهارات شاکی و شهود به کلانتری ارجاع شده و کلانتری در اجرای دستور مقام قضایی تحقیقات را انجام و سپس پرونده را به دادسرا عودت می دهد و پرونده برای رسیدگی به یکی از شعبه های بازپرسی ارجاع می شود.

چنانچه بازپرس پس از اخذ اظهارات شاکی و احضار و تحقیق از متهم ، اصول و مدارک را کافی دانست قرار مجرمیت صادر می نماید تا پرونده بعد از صدور کیفرخواست جهت تعیین مجازات به دادگاه کیفری 2 ارسال شود و چنانچه اتهامی متوجه متهم نبوده یا اینکه اصلا جرمی صورت نگرفته باشد اقدام به صدور قرار منع نعقیب می نماید.

مدت زمان یا مرور زمان درجرم کلاهبرداری طبق قانون جدید

منظور از مدت زمان شکایت کلاهبرداری، بحث مرور زمان است. اگر ارزش مال کلاهبرداری شده زیر 100 میلیون تومان باشد قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، آن را قابل گذشت محسوب نموده است. لذا چنانچه متضرر از جرم ظرف یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند، حق شکایت او ساقط خواهد شد. مگر اینکه عذر موجه خود را در باب عدم شکایت در مهلت مقرر قانونی ثابت کند و یا فوت نماید که در این صورت ورثه متوفی ظرف شش ماه از تاریخ فوت، حق شکایت دارند.

اگر ارزش مال مورد کلاهبرداری بیش از یک میلیارد ریال باشد این جرم مشمول مرور زمان نخواهد بود و با گذشت زمان حق شکایت کیفری از شاکی سلب نخواهد شد. البته در مورد کلاهبرداری بالاتر از حد نصاب، باید قائل به تفصیل شد. ماده 109 قانون مجازات اسلامی که از کلاهبرداری، ( علیرغم این که جرم علیه اموال است ) به عنوان یکی از جرائم اقتصادی نام برده و آن را مشمول مرور زمان تعقیب، صدور حکم و اجرای مجازات ندانسته است. که البته در رویه قضایی این موضوع موافق و مخالفانی دارد و آ راء قضایی متعددی در این زمینه صادر شده است.

در نهایت نظر اکثریت این است که با توجه به قاعده تفسیر به نفع متهم ، کلاهبرداری بالاتر از حد نصاب نیز مشمول مرور زمان می گردد. که البته ضمن این توضیحات باید گفت، با تصویب ماده واحده قانون اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی که در مورخ 1403/02/25 تصویب شده است، حد نصاب مالی برداشته شده و جرم کلاهبرداری از شمول جرایم قابل گذشت خارج شده است.

نمونه شکواییه کلاهبرداری

ریاست محترم دادسرای ……

باسلام. اینجانب….. در سال ……قصد سفر به ژاپن جهت اشتغال به کار را داشتم که در مورخ ………با یک فردی اشنا شدم که ادعا می نمود دارای ارتباط در اداره مهاجرت بوده و دارای اختیارات وسیعی بابت اخذ ویزا و حتی اشتغال به کار در کشور ژاپن می باشد. در طی کار مبلغ 200 میلیون تومان بابت اخذ ویزا و فراهم کردن موجبات اشتغال پرداخت نمودم. متاسفانه بعد از مدتی تلفن خود را خاموش نموده و از دسترس خارج شدند که با پیگیری های اخیر متوجه شدم هیچ ارتباطی با اداره مهاجرت نداشته و شرکتی که بدین منظور دائر نموده بودند کاملا صوری بوده و در حال حاضر خالی است و برای مدت محدودی برای انجام مقاصدمجرمانه به صورت صوری اجاره شده است. با توجه به این که عمل ایشان توسل به وسائل متقلبانه به منظور بردن مال و مصداق بارز جرم کلاهبرداری است. لذا با توجه به مدارک و مستندات ارائه شده تقاضای تعقیب کیفری و مجازات  نامبرده را دارم.

مجازات-جرم-کلاهبرداری
مجازات-جرم-کلاهبرداری

مجازات جرم کلاهبرداری در قانون جدید

مجازات کلاهبرداری طبق ماده یک قانون تشدید مجارات مرتکبین ارتشاء، اختلاس وکلاهبرداری مصوب 1367 حبس از 1 تا 7 سال می باشد که مقرر می دارد:

هر کس از راه حیله و تقلب، مردم را به وجود شرکت‌ها یا تجارتخانه‌ها یا کارخانه‌ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار کند یا از حوادث و پیش‌آمدهای غیرواقع بترساند یا اسم یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر، وجوه یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم می‌شود.”

 با توجه به معیار تعیین مجازات مندرج در قانون ،مجازات کلاهبرداری درجه 4 محسوب میگردد که با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 جرائم تعزیری درجه 4 تا 8 در جرائم قابل گذشت، مشمول تقلیل حبس شده است و حداقل و حداکثر مجازات حبس به نصف آن میزان تقلیل یافته است. پیش از تصویب قانون اصلاح ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی ملاک احتساب مجازات کلاهبرداری به موجب قانون جدید دو فاکتور نصاب مالی و درجه مجازات تعزیری می بود، چرا که اگر مبلغ مال موضوع جرم تا مبلغ 100 میلیون تومان بود جرم قابل گذشت و اگرنصاب مالی و ارزش مال موضوع جرم کلاهبرداری بیشتر از 100 میلیون تومان بود، جرم غیرقابل گذشت محسوب می شد.

اما با تصویب این ماده واحده، حد نصاب مالی برداشته شده و جرم کلاهبرداری از شمول جرایم قابل گذشت خارج شده و نه تنها تعقیب مجرمین بدون شکایت شاکی خصوصی دنبال می شود بلکه گذشت شاکی نیز موجب موقوفی تعقیب نخواهد شد.

متن ماده واحده به این شرح است:

 در ماده (۱۰۴) قانون مجازات اسلامی اصلاحی  ۱۳۹۹/۲/۲۳ عبارت «و جرائم انتقال مال غیر و کلاهبرداری موضوع ماده (۱) قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب ۱۳۶۷/۹/۱۵ مجمع تشخیص مصلحت نظام، به‌ شرطی که مبلغ آن از نصاب مقرر در ماده (۳۶) این قانون بیشتر نباشد و نیز کلیه جرائم در حکم کلاهبرداری و جرائمی که مجازات کلاهبرداری درباره آنها مقرر شده یا طبق قانون کلاهبرداری محسوب می‌­شود در صورت داشتن بزه­‌دیده و سرقت موضوع مواد (۶۵۶)، ( ۶۵۷)، (۶۶۱) و (۶۶۵) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات­های بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵/۳/۲ به‌ شرطی که ارزش مال مورد سرقت بیش‌ از دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال نباشد و سارق فاقد سابقه مؤثر کیفری باشد» حذف می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر ماده­ واحده که گزارش آن توسط کمیسیون قضائی و حقوقی به صحن علنی تقدیم شده­ بود، پس از تصویب در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ بیست و پنجم اردیبهشت ماه یکهزار و چهارصد و سه مجلس، در تاریخ ۱۴۰۳/۳/۱۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.”

تشدید مجازات کلاهبرداری

در قسمت مطلب انواع کلاهبرداری در این مقاله توضیح دادیم که در چه شرایطی مجازات کلاهبرداری تشدید می شود. مرتکب به حبس از دو تا ده سال، پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده به صندوق دولت، رد اصل مال به صاحب آن و اگر کارمند و مستخدم دولت باشد، به انفصال دائمی از خدمات دولتی محکوم می گردد.

تخفیف مجازات جرم کلاهبرداری

با توجه به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری درسال 1399، اولین شرط مهم برای تخفیف مجازات جرم کلاهبرداری، حد نصاب مالی و دومین فاکتور مهم، میزان درجه مجازات تعزیری بود که در حال حاضر با توجه به آخرین اراده قانونگذار مبنی بر اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی در سال 1403 و غیر قابل گذشت بودن این جرم با هر میزان و حد نصاب، در صورت وجود موارد مندرج در ماده 38 قانون مجازات اسلامی، به دادگاه اختیار تخفیف مجازات را می دهد.

مجازات شروع به جرم کلاهبرداری طبق قانون جدید

شزوع به جرم کلاهبرداری، یعنی مرتکب مقدمات لازم برای ارتکاب جرم را فراهم می نماید. ولی به دلیل عامل خارجی، جرم ناقص می ماند که در این حالت، مرتکب محکوم به شروع به جرم کلاهبرداری می گردد.

در قانون سابق جرم کلاهبرداری به طور کلی غیرقابل گذشت بود که مجدد با توجه به تصویب قانون جدید حد نصاب مالی برداشته شده و جرم کلاهبرداری مجدد از شمول جرایم قابل گذشت خارج شده و عده ای از حقوقدانان مجازات شروع به جرم کلاهبرداری را، مشمول حداقل مجازات تعیین شده در قانون می دانند.

تعلیق مجازات کلاهبرداری طبق قانون جدید

تعلیق یعنی متوقف کردن مجازات شخصی که به مجازات تعزیری محکوم شده است تا چنانچه اگر درمدت معینی مرتکب جرمی نشده و حسن نیت خود را نشان داد و با انجام دستورات دادگاه اصلاح او محرز شد محکومیت وی از بین می رود. البته تعلیق مجازات در جرائم تعزیری درجه 3 تا 8 امکان پذیر است و اما درمورد کلاهبرداری تحت شرایطی مانند حسن سابقه و پشیمانی مرتکب، فقدان سابقه کیفری موثر و … این قابلیت را دارند که مجازاتشان تعلیق شود و از این بابت حد نصاب مالی مال مورد کلاهبرداری نیز ملاک نیست.

در جرائم درجه یک و دو که حبس انها 15 سال یا بالای 25 سال باشد و در جرائم قصاص، حدود و دیات امکان تعلیق مجازات وجود ندارد.

همه چیز در مورد مجازات جرم کلاهبرداری

مجازات جرم کلاهبرداری سنتی چیست؟

مجازات جرم کلاهبرداری سنتی، حبس از یک تا هفت سال، رد اصل مال به صاحبش و جزای نقدی معادل مالی که اخذ نموده است می باشد.

مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی چیست؟

مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی، وفق ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی، علاوه بر رد اصل مال به صاحب آن، حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال مأخوذه می باشد.

مجازات جرم کلاهبرداری ساده چیست؟

مجازات جرم کلاهبرداری ساده در مبلغ حد نصاب زیر صد میلیون تومان شش ماه تا سه سال ونیم حبس و در مبلغ حد نصاب بالای صد میلیون تومان یک تا هفت سال حبس و رد اصل مال به متضرر از جرم و جزای نقدی به صندوق دولت معادل مال اخذ شده می باشد.

مجازات جرم کلاهبرداری مشدد چیست؟

مجازات جرم کلاهبرداری مشدد عبارت است از: دو تا ده سال حبس، جزای نقدی معادل مالی که اخذ شده، رد مال به صاحبش، انفصال دائم از خدمات دولتی می باشد. البته میزان حبس با توجه به مبلغ کلاهبرداری، قابل تقلیل است.

مجازات تکمیلی جرم کلاهبرداری چیست؟

با توجه به تعزیری بودن مجازات کلاهبرداری، طبق ماده 23 قانون مجازات اسلامی، دادگاه می تواند درباره ی مرتکب علاوه بر تعیین اصل مجازات، با توجه به جرم ارتکابی و خصوصیات فرد، وی را به یک یا چند مجازات تکمیلی مانند اقامت اجباری در محل معین، الزام به خدمات عمومی، الزام به تحصیل و منع از اشتغال به شغل و حرفه معین و … محکوم نماید.

مجازات جایگزین حبس در کلاهبرداری چیست؟

امکان تعیین مجازات مجازات جایگزین حبس در کلاهبرداری وجود ندارد چرا که حداقل میزان مجازات در جرم کلاهبرداری از حداکثر مقرر قانونی که شرط پذیرش مجازات جایگزین حبس می باشد، باز هم بیشتر است. بنا بر این امکان تبدیل مجازات درجرم عمدی کلاهبرداری وجود ندارد.

منظور از نظام نیمه آزادی در مجازات کلاهـبرداری چیست؟

منظور از نظام نیمه ازادی موضوع ماده 56 قانون مجازات اسلامی است و شیوه ای است که طبق آن محکوم در زمان اجرای حکم حبس خود، فعالیتهای حرفه ای، اموزشی، درمانی و … را در خارج از زندان انجام دهد و شامل حبس های درجه 5 تا 7 می باشد. سابقا در صورتی که ارزش مال مورد کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان بود محکوم در دوره تحمل مجازات هم امکان استفاده از نظام نیمه ازادی را داشت اما با تغییرات اخیر و حذف حد نصاب، کلاهبرداری با هر مبلغی، درجه 4 محسوب و چنین امکانی وجود نخواهد داشت.

شرایط آزادی مشروط در مجازات کلاهبرداری چیست؟

در مورد محکومان به حبس تعزیری بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات، به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایطی در حالات و رفتار محکوم و تلاش او برای جبران ضر و زیان مدعی خصوصی، دادگاه صادر کننده حکم، می تواند حکم ازادی مشروط صادر کند. با توجه به اینکه مجازات کلاهبرداری کمتر از ده سال حبس است، قاضی دادگاه صادرکننده حکم قطعی با رعایت شرایط ماده 58 قانون مجازات اسلامی، می تواند درمورد مرتکب کلاهبرداری نیز حکم ازادی مشروط صادر نماید.

سابقه کیفری جرم کلاهبرداری

از آنجایی که افراد، عموما برای برخی از اقدامات و اعمالی که در زندگی روزمره خود با آنها مواجه می شوند مانند تحصیل، اشتغال، و … ممکن است نیاز به گرفتن گواهی عدم سوء پیشینه داشته باشند، این موضوع، اهمیت بیشتری پیدا می کند.

سابقه کیفری یا سوء پیشینه کیفری، وضعیتی است که در جرائم عمدی باعث محرومیت فرد محکوم به تبع جرم اصلی، از حقوق اجتماعی می گردد که البته این محرومیت دائمی نبوده و در فاصله زمانی دو تا هفت سال بسته به درجه مجازات، بعد از پایان یافتن اجرای حکم یا توقف دوره مجازات، به پایان رسیده و از سجل کیفری محکوم پاک می شود.

وکیل کلاهبرداری در تهران 

با توجه به شرایط و اهمیت جرم کلاهبرداری و شیوه های نوین ارتکاب آن ، وکیل کلاهبرداری می تواند با ارائه دفاع موثر و مناسب، موکل را در روند پرونده به درستی یاری کند و در واقع وکیل کیفری با تبحر و تجربه مناسب می تواند رای مطلوب و مناسب را به نغع موکل اخذ نماید. درصورت تمایل به تعیین وقت مشاوره با گروه حقوقی ندای حق از طریق واتساپ با کارشناس مجموعه درارتباط باشید.

دادگاه صالح رسیدگی به جرم کلاهبرداری کجاست؟

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری، دادسرای عمومی است. ولی برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری اینترنتی، دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم رایانه ای، صالح به رسیدگی است.

آیا جرم کلاهبرداری از جرائم قابل گذشت است؟

در صورتی مبلغ مال کلاهبرداری تا صد میلیون تومان باشد، قابل گذشت می باشد. اما با تصویب این ماده واحده که توضیحات آن به طور مفصل در مقاله آمده است، حد نصاب مالی برداشته شده و جرم کلاهبرداری از شمول جرایم قابل گذشت خارج شده است.

تاثیر رضایت شاکی بر جنبه عمومی کلاهبرداری چیست؟

با اعلام رضایت شاکی، اختیار تخفیف مجازات از سوی دادگاه وجود دارد.

بعد از حکم قطعی کلاهبرداری چه میشود؟

محکوم باید حبس خود را گذرانده و رد مال کرده و جزای نقدی معادل مال اخذ شده پرداخت نماید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *