در گذشته، سرقفلی به معنای بهره برداری از یک شغل خاص محسوب می شد و تا اواسط سال 1376 قانون سرقفلی مغازه بدون تغییر باقی مانده بود. بعد از سال 76، قرارداد های جدید و نحوه رسیدگی به آن، از همین قانون پیروی می کنند. در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم قانون سرقفلی مغازه چیست؟ مدت زمان، شرایط سرقفلی مغازه و قوانین تخلیه سرقفلی چگونه است؟ و قوانین سال 56 و 76 چه تفاوت هایی باهم دارند؟

جهت دریافت مشاوره حقوقی تخصصی و رایگان از وکیل سرقفلی مجرب در تهران با شماره ثابت زیر تماس بگیرید و یا به واتساپ پیام ارسال کنید.
تماس با کارشناسان ندای حق
برای مطالعه مقاله جامع در مورد سرقفلی و حق سرقفلی پیشنهاد می کنیم به لینک سرقفلی چیست مراجعه کنید.
قانون سرقفلی مغازه چیست؟
سرقفلی که در قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 به حق کسب و پیشه و تجارت معروف می باشد، حقی است که به مستاجر اماکن تجاری تعلق می گیرد. این قانون به مستاجر اجازه می دهد که با پرداخت مبلغی به مالک در ابتدای انعقاد قرارداد، بتواند در پایان مدت اجاره، ملک را مجددا اجاره کرده و قرارداد خود را تمدید کند.
لازم است تمام افراد فعال در حوزه تجاری با این قانون آشنایی کامل داشته باشند. چرا که عدم اطلاع از جزئیات حقوقی آن، ضرر های غیرقابل جبرانی ایجاد خواهد کرد.
برای آگاهی از میزان حق مالک در سرقفلی، مقاله درصد حق مالک در فروش سرقفلی را مطالعه کنید.
قوانین سرقفلی مغازه سال 56 و 76
قوانین سرقفلی مغازه سال 56 و 76 با یکدیگر تفاوت هایی دارند. از جمله بارزترین این تفاوت ها می توان به این موارد اشاره کرد:
1_ قانون سرقفلی مغازه در سال 56 به موجر حق تخلیه ملک تجاری را نمی دهد، مگر اینکه دلایل خاصی مانند نقض شرایط قرارداد وجود داشته باشد. این قانون اجازه می دهد تا مستاجر بعد از پایان مدت قرارداد اجاره، حق سرقفلی را اخذ کند. قانون سرقفلی مغازه سال 76، از لحاظ اصطلاحی به سرقفلی می پردازد و صرف انقضای مدت برای تقاضای تخلیه کافی است و نیاز به اثبات امر خاصی ندارد. ولی در مقابل، به مستاجر حق مطالبه سرقفلی را در صورتی که در قرارداد ذکر شده باشد، اعطاء می نماید.
2_ طبق قانون سال 56، مستاجر اماکن تجاری حتی با وجود عدم پرداخت مبلغی به عنوان سرقفلی، از این حق برخوردار می شد و این یک مزیت برای مستاجر بود. اما طبق قانون روابط موجر و مستاجر سال 76، فقط مستاجری حق سرقفلی خواهد داشت که مبلغی را تحت عنوان سرقفلی به مالک پرداخت کرده باشد.
3_ در قانون سال 56، اصل بر این است که مستاجر حق انتقال سرقفلی را به غیر ندارد، مگر اجازه مالک را داشته باشد و در صورت تخلف، منجر به تخلیه ملک می شود. اما در قانون سرقفلی مغازه سال 76، اصل بر این است که مستاجر اجازه انتقال سرقفلی را دارد، مگر این حق در قرارداد اجاره از او سلب شده باشد.

قانون جدید سرقفلی مغازه
قانون جدید سرقفلی مغازه موضوع ماده شش تا یازده قانون روابط موجر و مستاجر سال 76 است که به عنوان یکی از مقررات اصلی در زمینه ی اجاره و سرقفلی ملک های تجاری، بر موارد ذیل تاکید دارد:
1_ مستاجر باید در ابتدای قرارداد، مبلغ سرقفلی را به موجر پرداخت کند تا در پایان مدت اجاره، مستحق دریافت حق سرقفلی باشد.
2_ مالک این حق دارد در انتهای مدت قرارداد اجاره، آن را با مستاجر تمدید نکند و تخلیه ملک را بخواهد، حتی اگر ملک دارای حق سرقفلی باشد، ولی در صورت تخلیه، باید حق سرقفلی مستاجر را به نرخ روز بپردازد.
3_ مالک و مستاجر می توانند با توافق سالیانه مبلغ اجاره را افزایش دهند و خلاف آن هم می توانند توافق کنند، یعنی شرط عدم افزایش مبلغ اجاره نیز پذیرفته است.
4_ سرقفلی، مخصوص اماکن تجاری است و ملاک تجاری بودن هم، پروانه ساختمانی ملک می باشد.
طبق ماده 11 قانون روابط موجر و مستاجر: “اماکنی که قبل از تصویب این قانون به اجاره داده شده، از شمول این قانون مستثنی و حسب مورد، مشمول مقررات حاکم بر آن خواهند بود.”
آیا می توان سرقفلی را بدون اجازه مالک به فروش رساند؟ برای پاسخ به این سوال به لینک فروش سرقفلی مغازه بدون اجازه مالک مراجعه کنید.
نسبت ارزش سرقفلی به ملک
نسبت ارزش سرقفلی به ملک، متناسب با کیفیت شرایط ملک، موقعیت جغرافیایی و نوع کسب و فعالیت و قدمت بنا و عوامل دیگر متغیر است. طبق قانون سرقفلی مغازه، این نسبت معمولا ۸۰ درصد از ارزش کل مغازه را شامل می شود. اما ممکن است در برخی موارد این نسبت بیشتر یا کمتر باشد. چنانچه مالک و مستاجر در این مورد توافق نداشته باشند، می توانند از نظر کارشناسی استفاده نمایند.
اگر هنوز در خرید سرقفلی مغازه مردد هستید، مقاله مغازه سرقفلی بخریم یا نه را مطالعه کنید.
مدت زمان سرقفلی
مدت زمان سرقفلی، به قرارداد اجاره ی سرقفلی بین موجر و مستاجر بستگی دارد و در قرارداد ها به طور واضح مشخص نمی شود. این مدت از زمانی که قرارداد و سند سرقفلی منعقد و تایید می گردد، آغاز می شود و تا زمانی که موجر آن را به شخص ثالثی انتقال ندهد، به قوت خود باقی است و ادامه دارد.

ماده های قانونی مربوط به انحصار وراثت سرقفلی
بر اساس ماده های قانونی مربوط به انحصار وراثت سرقفلی، حق سرقفلی به ورثه می رسد و تمام ورثه ملزم به پذیرش آن خواهند بود. در نتیجه، سرقفلی جزء اموال ورثه به شمار رفته و در لیست اموال متوفی ذکر می شود. سر قفلی یک مغازه نیز مانند دیگر دارایی های به جا مانده از متوفی است. لذا باید با توجه به طبقات ارث بین وراث تقسیم شود. برای تقسیم سر قفلی بین وراث هم باید مراحل انحصار وراثت به صورت کامل انجام شود.
هیچ یک از ورثه این حق را ندارد که بدون اجازه سایر وراث، سرقفلی را به غیر انتقال دهد. در واقع برای انتقال سرقفلی، اجازه مالک مغازه لازم است. اگر وراث، در تقسیم سرقفلی توافق کنند، مشکلی نیست و طبق توافق عمل می شود.
در صورتی که وراث برای انحصار وراثت سر قفلی به توافق نرسند، باید از دادگاه اقدام کرده و دادخواست دهند. در این صورت، از ابتدا ارزش سرقفلی محاسبه میشود، وراث تائید شده و تقسیم سرقفلی صورت می پذیرد.
شرایط انتقال سرقفلی مغازه به ورثه
در صورت فوت مستاجر، سرقفلی مغازه به صورت غیر ارادی و قهری به ورثه منتقل می شود و ورثه حق دخل و تصرف در آن را خواهند داشت و ورثه در استفاده از این حق، دارای حقوق برابر خواهند بود. همچنین هر یک از ورثه می توانند حق خود را به ورثه دیگر انتقال دهند. چرا که ورثه نسبت به هم، غیر محسوب نمی شوند.
امکان حذف سرقفلی
مطابق قانون سرقفلی مغازه، امکان حذف سرقفلی در صورت نقض شرایط قرارداد یا عدم تعهدات مستاجر، وجود دارد. در نتیجه، زمانی که مستاجر به تعهدات خود عمل نکند، قانون، اجازه حذف سرقفلی را به مالک اصلی می دهد. به این معنا که مستاجر در ملک مورد اجاره تعدی یا تفریط نماید یا نوع شغل و کسب و کار را تغییر داده یا اجاره بها را نپردازد. که در این صورت، بسته به نوع تخلف و دیگر شرایط، مالک الزامی به پرداخت حق سرقفلی نخواهد داشت.
آشنایی با اجاره سرقفلی
اجاره سرقفلی، یک قرارداد به ظاهر ساده اما پر از حاشیه و نکات ریز است. چرا که این حق، ناشی از یک رابطه خاص حقوقی است که به شکل قرارداد اجاره تنظیم می شود. بنا بر این، اگر بخواهید ملکی را به صورت سرقفلی اجاره دهید، حتما باید در متن قرارداد ذکر نمایید که ملک با حق سرقفلی اجاره داده می شود و بهتر است برای آن، مدت مشخصی در نظر گرفته و طرفین در پایان مدت قرارداد، در مورد تمدید آن با هم مذاکره نمایند.

قوانین تخلیه مغازه سرقفلی توسط مالک
قوانین تخلیه مغازه سرقفلی توسط مالک مطابق قانون سال 56 توسط مالک به شرح ذیل می باشند:
- نیاز شخصی برای سکونت.
- نیاز شخص موجر برای اشتغال به کسب یا تجارت.
- نیاز به تخریب مغازه سرقفلی توسط مالک به علت قدمت و فرسودگی ملک و نیاز به نوسازی و البته اخذ مجوز ساخت از شهرداری
- تعدی و تفریط مستاجر( تقصیر) در ملک
- تخلیه به منظور انتقال مورد اجاره
- به علت تخلف مستاجر از شرایط قراردادی
- به علت نپرداختن اجاره بهاء
- تخلیه به دلیل خودداری مستاجر از تنظیم اجاره نامه
موارد تخلیه سرقفلی توسط مالک مطابق قانون 76 به شرح ذیل می باشد:
- پایان یافتن مدت عقد اجاره
- فسخ قرارداد اجاره
حال که شرایط تخلیه طبق قانون سال 56 و 76 گفته شد، نتیجه می گیریم هر دو قانون به قوت خود باقی است و احکام مختص خود را دارند. چنانچه قرارداد سرقفلی قبل از سال 76 باشد، احکام و قوانین سال 56 بر آن حاکم است. و اگر قرارداد بعد از سال 76 تنظیم شده باشد، روابط طرفین مشمول قوانین سال 76 است. البته منوط به این که سابقه خرید سرقفلی توسط دارندگان سابق به قبل از سال 76 بر نگردد. در شرایط فعلی نیز با توجه به عدم تغییر در قوانین سرقفلی، با توجه به زمان انعقاد قرارداد حسب مورد، قوانین روابط موجر و مستاجر سال 56 و 76 اعمال می گردد.
سوالات متداول
اصل بر این است که مستاجر حق انتقال ندارد. مگر در صورتی که مالک این اجازه را به مستاجر داده باشد.
اتمام مدت عقد اجاره و یا فسخ قرارداد از جمله موارد تخلیه ملک تجاری قراردادهای تابع قانون سال 76 می باشد.
بله. چون وراث نسبت به سرقفلی دارای حقوق مساوی بوده و نسبت به هم، غیر محسوب نمی شوند.
قراردادهای اجاره قبل از سال 76 مشمول قانون روابط موجر و مستاجر 56 است و طبق این قانون، مغازه سرقفلی را نمی توان اجاره داد مگر با اجازه مالک و در قراردادهای اجاره بعد از سال 76، مغازه سرقفلی را می توان اجاره داد مگر اینکه این حق از مستاجر سلب شده باشد.
این پست چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.
معدل امتیازها: 4.1 / 5. تعداد افرادی که امتیاز داده اند: 61
هنوز امتیازی داده نشده است.
18 پاسخ
اگر مفاد قانون سال ۵۶ و ۷۶ مربوط به سرقفلی رادقیقا” مطالعه و برسی کنیم این دو کاملا” باهم متفاوت است .در سال ۵۶ وجهی از بابت سرقفلی پرداخت نشده فقط در اثر گذشت زمان این حق برای مستاجر بوجود آمده است . در حالیکه در سال ۷۶ در اثر انعقاد و تراضی طرفین وجهی معادل ارزش سرقفلی از طرف خریدار به فروشنده پرداخت گردیده است .در این معامله ،خریدار مالک منافع عرصه و اعیان امتیاز سرقفلی (که یک نوع دارایی نا مشهود است )در قبال پرداخت وجه میباشد. چون امتیاز منافع دارایی را خریده و صاحب آن بوده. و مستاجر نیست وجهی را از بابت اجاره پرداخت کند.همان مبلغ اولیه سرقفلی بهای استفاده از عرصه و اعیان سرقفلی است .دیگر پرداخت اجاره حتی جزئی لزومی ندارد . مالک منافع عرصه و اعیان سرقفلی است .و صرفا” ازمنافع حقوق خود استفاده می کند .تازمانیکه مغازه کلا” تخریب نشده مالک امتیاز عرصه و اعیان سرقفلی مغازه است . .پس پرداخت اجاره جزئی و ارزش اولیه سرقفلی توسط مالک منافع به صورت یکجا و یا اجاره تدریجی به فروشنده با عقل سلیم جور در نمی آید . پس نباید قانون سال ۱۳۵۶ را با قانون سال ۱۳۷۶ تلفیق و هر دو را با یو عنوان قلمدادکرد. چون شرایط این دو از هم مجزا میباشد . مالک سرقفلی مشمول سال ۱۳۷۶ چون مبلغ استفاده منافع عرصه را اول تحت عنوان امتیاز ارزش سرقفلی به مالک زمین پرداخت کرده و نیز پرداخت وجه در موقع تخلیه و انتقال مغازه از بابت رضایت ارباب هم که قانو نی نیست نباید از طرف مالک سرقفلی به مالک اولیه صورت پذیرد. و اگر مالک زمین در خواست تخلیه کند باید به قیمت روز ارزش مغازه را با رضایت طرفین به مالک امتیاز عرصه و اعیان سرقفلی بپردازد. به نظرمن در این صورت مالک امتیاز سرقفلی فقط مالک منافع عرصه و اعیان مغازه است و مجاز به تخریب آن نمی باشد . چون مالک عرصه و اعیان مغازه نیست . ولی مالک منافع هر دو است و مستاجر نیست و خودش هم می تواند به دیگری امتیاز عرصه و اعیان خود را بدون اجازه مالک اولیه بفروشد و یا اجاره بدهد . البته این استنباط من از مفاد هردو قانون ۵۶ و ۷۶ است .
سپاس از همراهی و مشارکت شما. هر کدام از این قوانین احکام و مقررات مختص به خود را دارند. در مقاله هم به تفاوت ها اشاره شده است و هدف از ذکر موارد این دو قانون در کنار هم از جهت واضح تر شدن همین تفاوت هاست.
سلام ممنون میشم بنذه را راهنمایی کنید
سرقفلی یک مغازه را از سال 68 خریداری کردم در حال حاضر می خواهم این سرقفلی را منتقل کنم ولی مالک اجازه انتقال نمی دهد راهکار قانونی چیست؟
سلام و وقت بخیر
اگر مالک موافقت نمی کند باید از طریق دادگاه اقدام نمایید و حکم بگیرید و نمی توانید بدون مجوز انتقال بدید وگرنه مالک می تواند تخلیه ملک را بخواهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما از طریق واتساپ در ارتباط باشید.
سلام ،وقت بخیر….من ملکیت یک مغازه ای را دارم. مالک سرقفلی قصد انتقال سرقفلی را به دیگری دارد. سوالم اینه قانون اجاره مغازه به من حق مطالبه چند درصد را به عنوان حق مالکانه میده ؟ ممنون
سلام، وقت بخیر
درصد حق مالکانه کاملا عرفی و توافقی است و بین حدود 10 الی 15 درصد ارزش سرقفلی می باشد.
سلام قرارداد اجاره من با مالک سرقفلی برای سال 69 هست با توجه به اینکه اجاره سالیانه سرقفلی مغازه مبلغ اندکی هست می تونم به دادگاه تقاضای افزایش بدم؟
سلام، وفق قانون روابط موجر و مستاجر سال 56، اگر مدت اجاره منقضی شده و در صورت گذشت مدت سه سال از تاریخ استفاده مستاجر از ملک یا از تاریخ مقرر در حکم قطعی مبنی بر تعدیل و همچنین اثبات افزایش هزینه ها، دادگاه ضمن جلب نظر کارشناس، دعوای تعدیل اجاره بهای شما را می پذیرد.
سلام
صاحب یک سرقفلی هستم که شریک دارم سه دانگ سه دانگ و در قرارداد اجاره هم حق انتقال ندارم الان می تونم سهم خودم رو از سرقفلی به شریکم انتقال بدم؟راهنمایی کنید لطفا
سلام، هر چند نظر اکثریت مراجع قضایی این است که انتقال سهم شرکاء به یکدیگر، مشمول عنوان انتقال به غیر محسوب نمی شود و در صورت انتقال، قابلیت دفاع وجود دارد. اما توصیه می شود که این امر نیز با اجازه موجر صورت گیرد.
سلام. از وکلای محترم مجموعه نهایت تشکر را دارم که برای موضوع تغییر شغل در مغازه سرقفلی اطلاعات مفیدی دادند.
سلام، خواهش می کنم. ممنون از همراهی شما
سلام، وقت بخیر
ما سند سرقفلی مون قولنامه ای هست الان گفتند قولنامه دیگه اعتبار نداره چه جوری باید سند رسمی بگیریم؟ لطفا راهنمایی کنید.
سلام، وقت بخیر، اگر مالک ملک با شما همکاری می کند با مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی اقدام به دریافت سند صلح سرقفلی کنید. در غیر این صورت، باید دعوای الزام به تنظیم سند صلح سرقفلی در دادگاه مطرح نمایید و سند رسمی بگیرید.
سلام وقت بخیر من مالک هستم مغازه ای رو به صورت سرقفلی واگذار کردم و مستاجر بدون اطلاع بنده زیر زمین و بالکن زده و دو واحد اداری که روی همین مغازه متعلق به خودم هست نشست کرده خواستم ببینم چیکار باید بکنم آیا بنظر شما تخلف انجام داده است. با تشکر
سلام،وقت بخیر، بله، تخلف است. مالک سرقفلی بدون جلب رضایت مالک چنین اجازه ای ندارد و حق شکایت شما از ایشان محفوظ است. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق واتساپ با کارشناس مجموعه در ارتباط باشید.
سلام وقتتون بخیر
بنده یک ماه بعداز تصویب قانون سرقفلی سال ۷۶ (۱۳۷۶/۰۶/۱۷)یک مغازه به صورت سرقفلی( قولنامه ای) خریدم و الان قصد فروشش رو دارم اما مالک حق واگذاری به شخص ثالث رو بهم نمیده،حتی خودشم نمیتونه مغازه رو ازم پس بگیره. تو تنظیم قولنامه هم قید شده که مستأجر حق واگذاری به غیر را دارد البته در صورت رضایت مالک و مؤجر.
شکایت هم کردم ولی متاسفانه حکم بر علیه منه و اجازه واگذاری رو ازم سلب کردن و نمیدونم چکارکنم!
ممنون میشم راه حل رو بهم پیشنهاد بدید که چطوری میتونم مغازه رو بفروشم؟
سلام، وقت بخیر
مشخص ننمودید چه دعوایی مطرح شده که حکم علیه شماست. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر با کارشناس مجموعه در واتساپ در ارتباط بوده و راهنمایی شوید.